FOTO  Snaga Mladih/Youth Power iz Mostara organizira potpisivanje deklaracije za prevenciju rodno zasnovanog nasilja

Snaga Mladih/Youth Power
...prevenciju rodno zasnovanog nasilja 10.12. u Mepas Mallu u periodu od 13:00 do 16:00 sati.
Riječ je o globalnoj akciji pod nazivom "16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja". Akcija ima za cilj ukazati na problem rodno zasnovanog nasilja kao i promovirati prevenciju nasilja. Mostar, kao jedan od većih gradova, je također uključen u ovu akciju kroz aktivnost potpisivanja deklaracije "Mojih 5".
Aktivnost potpisivanja deklaracije se održava u sklopu projekta "Inicijativa mladića" - "Promovisanje zdravijih životnih stilova među mladima u BiH osporavajući rodne stereotipe".
Deklaracija je otiskana na velikom bijelom platnu na kojoj se mladi potpisuju ostavljajući otisak dlana uz pomoć raznih boja koje predstavljaju prihvatanje svih različitosti kao i aktivističko, umjetničko djelo. Deklaracija podjeća da su svi oblici nasilja pogrešni al i i preventivni kroz obrazovanje mladih ljudi koji imaju važnu ulogu u izgradnji društva baziranog na spolnoj jednakosti i ljudskim pravima.
Projekat "Inicijativa mladića" se implementira u suradnji sa Care International, Balkans uz podršku Swiss Government, Austrian Development Cooperation, OAK Foundation i CARE Deutschland-Luxemburg.