Snaga Hercegovca: Bandić u 2 kod bolesne mame u Mostaru, u 7 na trčanju u Zagrebu

U izbornoj noći Milanu Bandići osjećaji su bili pomiješani - sreća zbog pobjede na izborima za zagrebačkog gradonačelnika i tuga zbog majčine bolesti.

"Mater, da je u Australiji, treba doći, a kamoli ovamo u Mostaru. Morao sam jednostavno doći", rekao je zagrebački gradonačelnik novinarima koji su se okupili ispred bolnice nakon što je uz bolesničku postelju proveo oko pola sata s majkom Blagicom.

Zbog ozbiljnih srčanih tegoba ona je smještena na intenzivnu njegu Odjela za kardiologiju Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru. Nakon što se u svome stožeru s kolegama u nedjelju obratio putem kamera s prvim komentarima netom okončanog prvog kruga izbora, sa suzama u očima najavio je odlazak u Mostar jer se njegova majka borila za ćivot.

"Lijepo moje zlato..."

Nije uspio stići ni do naplatnih kućica na izlazu iz Zagreba, a već ga je, kako doznajemo od Bandiću bliskih ljudi, na mobitel nazvao njegov ljuti politički rival za zagrebačkog gradonačelnika, ministar zdravlja Rajko Ostojić. Ponudio je svaku moguću pomoć i liječenje u hrvatskim medicinskim ustanovama za njegovu majku Blagicu. Bandić je zahvalio na ponudi i rekao da ide provjeriti stanje u Mostaru, gdje će o tome razgovarati s tamošnjim liječnicima. Na izlazu iz Zagreba bio je nešto prije 22 sata te je za manje od četiri sata uz svoju pratnju uspio prevaliti više od 500 kilometara kako bi bio uz majku.

Na ulazu u Mostaru dočekali su ga njegov prijatelj i gradonačelnik Ljubo Bešlić te obiteljski prijatelj Jozo Bogdan, vlasnik širokobriješkog gospodarskog giganta Feala. Prijavili su se osiguranju i voditelju smjene te ušli u sobu s težim bolesnicima na Odjelu za kardiologiju Sveučilišne kliničke bolnice. Blagica, koja je smještena zajedno s još petero drugih pacijenata, brzo se pribrala nakon što se probudila i ugledala sina Milana, koji je upitao: Kako si, majko?
"A lijepo moje zlato. Je, malo je bolje", rekla je Blagica, koju je iznenadilo škljocanje fotoaparata i iznenadni posjet u pola jedan iza ponoći. 
Milan: "Zaspala si bila, ja sam te probudio!"

Blagica: "Milane moj, neka si samo ti dobro, dušo moja", odgovorila je starica. Drugi su pacijenti u sobi spavali. Večernjakova ekipa jedina se uspjela uvući uz pratnju gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića. 
Milan je majci rekao da je sam došao iz Zagreba te da se ništa ne brine jer je u njezinoj kući "Tonka, koja pazi da sve bude u redu". "Tonka (Milanova sestra, nap. a.) je kući, a ja ujutro radim. Otići ću malo do kuće pa ću ujutro natrag. Boga smo svi molili za tvoje zdravlje", rekao je Milan Bandić. Osmjehnuo se vidjevši da je majci bolje. 
U sobu je ušla dežurna liječnica dr. Maja Karin, koja se brinula o njegovoj majci te ga je uvjerila da ju ne treba prebacivati u Zagreb na daljnje liječenje.

Usput do Pogane Vlake

"Ako je stanje kompliciranije, odveo bih je u Zagreb u kliniku Merkur", kazao je Bandić. Doktorica je odgovorila da to nije potrebno. Kada je došla u bolnicu, imala je oko 140 otkucaja srca, rekla je doktorica i dodala da je sada stabilno i dobro. "Napravili smo ultrazvuk srca i fibrilacija atrija nije ostavila nikakve štetne posljedice", rekla je dr. Maja Karin.

Bandić je pak najavio da će telefonski zvati ujutro nakon vizite. Gradonačelnik Mostara je uz osmijeh dodao kako ga on može izvijestiti o majčinu stanju jer ionako mora na redoviti pregled nakon nedavne ugradnje srčanog stenta. A onda se ponovno Milan okrenuo majci i umirujućim glasom rekao da će otići malo do kuće u Poganu Vlaku. Njoj je bilo bitno samo to da Milan noću ne putuje natrag.

"Naiđi samo malo i čuvaj se. Ja ću moliti za tebe, a dušmane neka dragi Bog smete", rekla mu je mama s očima punim veselja. Milan Bandić ju je ponovno snažno zagrlio te se pozdravio. Na izlazu iz bolnice njegov domaćin Bešlić upitao ga je o izborima u drugome krugu.

Rudi će čuvati kuću

"Znao sam da ću pobijediti, a u automobilu maloprije su mi javili da je odnos 17:17 u Gradskoj skupštini", rekao je Bandić. Kada smo ga upitali hoće li zdravstveno stanje njegove majke utjecati na kampanju, rekao je da odmah ide do kuće pozdraviti sestru i otvoriti kapiju da pas Rudi može čuvati materinu kuću, a onda put Zagreba na nove poslove. 
"Nema kampanje. Svaki se dan radi. Za mene kampanja ne postoji. To je meni ništa jer je radna kampanja svaki dan. Idem sada natrag, trebam ujutro trčati...", rekao je Bandić, sjeo u mercedes i uputio se na radno mjesto u - Zagreb.

U posjetu majci, kako doznajemo, bio je i u subotu, u vrijeme izborne šutnje. Već se tada Blagica nije osjećala dobro. U nedjelju - drama. Fibrilacija je stvorila ozbiljne probleme. Zahvaljujući brzoj reakciji liječnika dr. Darka Kondže u Grudama, stanje joj se počelo popravljati. Ravnatelj bolnice dr. Ante Kvesić rekao je da je u jednome trenutku život majke zagrebačkog gradonačelnika bio ugrožen. Njezino je stanje i jučer bilo stabilno.

vecernji.hr