Smeće zatrpava ulice Mostara, blokiran pristup odlagalištu

komos, Mostar, Emir Džubur, gradsko komunalno poduzeće, uborak, Ljubo Bešlić, odlagalište smeća, Smeće, Mostar, zapadno-hercegovačka županija, odlagalište smeća, Smeće, odvoz smeća, odlagalište smeća, jp uborak, deblokada, uborak, jp uborak, odvoz smeća, odlagalište smeća, divlje odlagalište smeća
Radnici komunalnog poduzeća Komos iz Mostara, koji već osam dana štrajkaju, blokirali su u srijedu pristup odlagalištu otpada u jednom prigradskome naselju zbog čega su se počele stvarati gomile smeća koje su počele zatrpavati i gradske ulice.

Nakon što im je policija zabranila prosvjede na ulazu na odlagalištu Uborak, radnici Komosa, jednoga od dva komunalna poduzeća koje djeluje u istočnom većinskom bošnjačkom dijelu grada, pomaknuli su se prema samoj jami odlagališta.

U izjavu za medije predsjednik sindikata Komosa Emir Džubura poručio je da će blokirati pristup odlagalištu vozilima za odvoz otpada dok se ne ispune njihovi zahtjevi. Radnici inzistiraju da se uspostavi jedinstveno gradsko komunalno poduzeće, da im se podmire zaostale plaće i dugovanja te da grad poveća izdvajanje u proračunu za komunalne usluge.

Džubur je dodao kako je odlagalište Uborak u vlasništvu poduzeća Komos iako postoji posebno gradsko poduzeće koje upravlja tim odlagalištem.Istodobno, u Mostaru su se počele stvarati gomile smeća nesporedno uz kontejnere koje danima ne odvoze radnici Komosa. Pojedini pješački prijelazi i ulice su zapriječeni smećem.

U Mostaru ne postoji Gradsko vijeće jer je suspendirano zato što nisu održani izbori u tome gradu zajedno s drugim sredinama u BiH u listopadu 2012. godine.

Izborni nisu održani jer su ukinute odredbe Izbornoga zakona BiH koji se tiču Mostara, oko čega ni do danas nema dogovora lokalnih političara, U gradu je jedina vlast gradonačelnik Ljubo Bešlić, koji pak ne može donijeti odluku o privremenom tromjesečnom financiranju niti gradski proračun.

Hina