Služena misa na Vojnom groblju u Mostaru

misa u vojnom groblju

Još je manje onih koji su to mjesto posjetili i uvjerili se da je jedva preživjeli svjedok jednoga vremena koje je bitno obilježilo našu kulturu. I to nezaštićeni svjedok, satrven ratnim razaranjima, nebrigom odgovornih i rušilačkom kulturom nas kojima nije sveto ništa što nije ograđeno ogradom našega privatnoga prostora.

Blagajsko-bunski župnik don Nikola, na čijem se pastoralnom prostoru nalazi ovo groblje, prošle je godine sa svojim župljanima pokrenuo akciju da se ovo groblje, koliko je moguće, očisti od raznih gomila otpada i zarasloga šiblja koje prekriva stotinjak grobova vojnika, gradskih činovnika i civila koji su ovdje ukopani prije stotinjak godina, a neki od njih i za vrijeme Drugoga svjetskog rata.

Dobro vidljivi natpisi na pojedinim oštećenim i isprevrtanim spomenicima ispisani na njemačkom, latinskom, hrvatskom ili srpskom jeziku jasno svjedoče s kolikom su ljubavlju prema tim pokojnicima njihova djeca i građani Mostara čuvali sjećanje na njihov život i djelo. ''Duboko vjerujemo da su njihove duše u zagrljaju Oca nebeskoga i proslavi Svih Svetih na čiju smo svetkovinu na ovom groblju prikazali misnu žrtvu.

Ispred grobljanske kapele, koja se izranjavana izdiže iznad okolnoga prostora Misu je pred tridesetak okupljenih vjernika te u suslavlju sa župnikom don Nikolom i župnim vikarom don Ivanom predslavio o. fra Stjepan Pavličević. Neka naša molitva bude vjernički doprinos vječnom spasenju duša koje ovdje počivaju i poticaj odgovornima da se poduzmu kako bi ovo mjesto (p)ostalo prvorazredni spomenik kulture umjesto naše građanske sramote kojom gazimo sve što je vrijedno'' javili su iz Župe Buna- Blagaj.