Slovo o Aleksi Šantiću, Antunu Branku Šimiću i Zuki Džumhuru

Antun Branko Šimić
Nakon uspješno održanog skupa "Slovo o Maku" 2012. godine te objavljenog zbornika radova 2013. godine organizatori nastavljaju s obilježavanjem važnih godišnjica bh. autora koji su svojim životom i umjetničkim djelom vezani za Hercegovinu.

Po riječima jedne od organizatorica Skupa Dijane Hadžizukić, Univerzitet "Džemal Bijedić" nastoji da, koliko god je to moguće, afirmira pisce koji su stvarali, ili su se tu rodili, ili su na drugi način vezani za Hercegovinu, a biraju se uz njihove važne godišnjice.

"Skup je generalno podijeljen u dvije grupe; znanosti o književnosti i kulturi te lingvistika", kazala je Hadžizukić, dodavši kako na skupu sudjeluje oko 40 znanstvenika iz regije. Tako će svoje viđenje književnog opusa Šantića, Šimića i Džumhura, uz znanstvenike iz Mostara, Bihaća, Sarajeva, Tuzle i Zenice, prikazati i znanstveni iz Zagreba, Zadra, Novog Sada i Novog Pazara.

"Pisce smo podijelili prema nekim tematskim cjelinama, tako da će se o njima govoriti kroz kulturološka istraživanja, njihovo mjesto u povijesti književnosti pa sve do njihovih preciznijih radova koji se tiču govornih činova, leksičkih specifičnosti i slično", istaknula je Hadžizukić.

Ona je izrazila nadu kako će, nakon zbornika "Slovo o Maku", koji je objavljen prošle godine zahvaljujući donaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i o ovom skupu biti objavljen zbornik.

O zaključcima sa skupa javnost će biti informirana nakon njegovog završetka.

FENA