Slavko Lauš: Ako se vlasti ne dogovore, zatvorit ćemo sve škole

Predsjednik Sindikata osnovnih škola Slavko Lauš kaže da osnovnoškolsko obrazovanje nije nikad bilo u gorem položaju nego što je sada, a posljedice prepucavanja vladajućih struktura preko leđa djece, kako ističe, ovoga puta mogle bi biti katastrofalne, piše Dnevni list.

-Ako se ne riješi financiranje osnovnoškolskog obrazovanja koje je zakonom obvezno, bit ćemo primorani zatvoriti sve škole, kazao je Lauš.

Strah od posljedica

Premda su osnovne škole u nezavidnom položaju već duže vremena, Lauš kaže da nikad nije bilo stanje alarmantno kao sada, jer strah od neizvjesnosti, kako ističe, zavladao je pod krovovima u sve 24 osnovne škole u Mostaru, kako među prosvjednim djelatnicima i učenicima, tako i među njihovim roditeljima.

Nakon što je Skupština HNŽ-a prekjučer odlučila da i nakon izmjena i dopuna Zakona o osnovnoškolskom obrazovanju financiranje materijalnih troškova i prijevoza učenika ostaje na općinama, te da će razmotriti samo preuzimanje troškova za prijevoz nastavnika, posebno je pogođen Grad Mostar u kojem su 24 osnovne škole već na izdisaju.

- Svi mi znamo da se rebalans proračuna Grada Mostara ne može raditi jer nemamo Gradsko vijeće, a da osnovne škole nisu uvrštene u isti, što jasno govori da je problem daleko dublji nego se o njemu govori, kazao je Lauš.

Zakonom propisano

Nije samo u pitanju prijevoz učenika, nego i dolazak zimske sezone kad će, kako ističe Lauš, trebati grijanje, a dobavljači ga neće isporučiti jer im nisu plaćeni ni prošlogodišnji računi.

- Osnovno obrazovanje nikad nije bilo u težoj situaciji, što je sramotno. Nemamo papira ni olovki, a krede i spužve dobivamo na kapaljku i jednostavno više ne možemo funkcionirati, kazao je Lauš svjestan da kad zahladi, roditelji neće dopustiti da im djeca u školi obolijevaju.

Prava djece i prosvjetnih djelatnika opasno su ugrožena i, kako ističe Lauš, ako ovaj problem vladajuće strukture sustavno ne riješe po užurbanom procesu, doći će do nepamćenog bunta u koji će se, kako tvrdi Lauš, uključiti sve generacije i sve ustanove.

-Ako išta razmišljaju, ozbiljno će se pozabaviti ovim problemom i ja im poručujem da se ne ‘pepaju' s osnovnim obrazovanjem te da ga prihvate onako kako je zakonom propisano, poručio je Lauš.