Slađan Bevanda: Mostar će dobiti proračun početkom travnja

...je jučer za Oslobođenje Slađan Bevanda, predsjednik GO HDZ-a BiH Mostar. On je rekao kako će gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić iskoristiti svoje zakonske ovlasti i početkom travnja nametnuti gradski proračun.

- Temeljem Zakona o lokalnoj samoupravi, gradonačelnik ima pravo nametnuti proračun općine ili grada 90 dana nakon početka godine, odnosno od 1. travnja. Nadamo se da će gradonačelnik Mostara to svoje pravo i iskoristiti, te da će Mostar dobiti proračun za ovu godinu početkom travnja, rekao je Bevanda, te istakao kako razumije ljude kojima su upitna mjesečna primanja jer plaću primaju iz gradskog proračuna.

Anarhično djelovanje

- No, svi moramo shvatiti ozbiljnost situacije i moramo djelovati u okvirima zakona te na zakonit način doći do svojih sredstava. Nipošto, pak, ne smijemo prihvatiti nezakonito i anarhično djelovanje kako je to bilo pokušano učiniti kroz nepostojeće Gradsko vijeće Mostara, izjavio je Bevanda.

Podsjetio je i kako je HDZBiH još prošloga ljeta, u srpnju, predlagao da Gradsko vijeće, dok mu je mandat bio još legalan, donese proračun za 2013. godinu i to temeljem rebalansa gradskog proračuna za 2012.

- Taj prijedlog smo iznosili više puta gospodi iz SDA, kao i gospodi iz OHR-a, konkretno prvom zamjeniku visokoga predstavnika u BiH Rodericku Mooreu. Naišli smo na odobravanje gospode iz OHR-a, ali i na nedvosmisleno odbijanje gospode iz SDA. Oni taj prijedlog uopće nisu htjeli razmatrati. Ovo što se zadnjih tjedana dešava u Gradskom vijeću Mostara, čiji je mandat istekao 4. studenoga prošle godine, smatramo politikanstvom, političkim spinom, te na neki način i silovanjem medijskog prostora. To je jeftino kupovanje političkih poena i smatramo da za time nema nikakve potrebe, rekao je Bevanda.

Podsjećamo kako je GV Mostara, u krnjem sazivu, bez nazočnosti hrvatskih vijećnika, dva puta usvajalo odluku o privremenom financiranju gradskih institucija za prva tri mjeseca 2013. Gradonačelnik Mostara je oba puta osporio usvojene odluke i to zbog nejasnoća oko validnosti mandata Vijeća. Naime, Središnje izborno povjerenstvo je utvrdilo kako je mandat Gradskog vijeća Mostara istekao 4. studenoga 2012, na dan objave službenih rezultata lokalnih izbora. Također, i OHR je uputio vijećnike i Gradsko vijeće da se suzdrže od donošenja bilo kakvih odluka koje bi mogle sugerirati da mandat Vijeća nije istekao. Sada se čeka tumačenje Parlamentarne skupštine BiH, koja je jedina nadležna utvrditi traje li mandat mostarskome Vijeću ili ne.

Bevanda se, također, osvrnuo i na izjave predsjednika Kluba Bošnjaka mostarskoga GV-a Salema Marića, koji je u intervjuu za Oslobođenje rekao kako bojazan Bošnjaka da neće imati mogućnost vlastitoga razvoja nalaže SDA i Klubu Bošnjaka ''da nikad više ne dozvole da mostarski Bošnjaci ne utječu na vlastiti ekonomski razvoj''.

Srednji vijek

- Nećemo dopustiti da ekonomski zavisimo od HDZ-a ili Hrvata. Jednako tako ne želimo ni da drugi narodi ovise od nas, rekao je Marić.

Bevanda, pak, odgovara kako danas ni Njemačka nije ekonomski neovisna, a najmoćnija je gospodarska sila u Europi.

- Mislim da je ovo zahtjev za vraćanjem u srednji vijek. U vremenu kad se cijeli svijet globalizira i kad se brišu sve moguće granice, govoriti o ekonomskoj neovisnosti jednoga feuda nije kretanje prema naprijed, nego predstavlja vraćanje u srednji vijek, rekao je Bevanda.