Skitam se i snimam: Miljenko Džidić dobri duh grada na Neretvi

Većina mostaraca zna o kome je riječ, a tko ne zna to je Miljenko Džidić, sportaš, sportski djelatnik, bolničar, humanista ili ukratko dobri duh grada. Evo ovo predblagdansko vrijeme je idealan razgovor sa njime, pa evo što kaže:

Evo prvo nam se predstavi?

Za one koji me ne znaju, ja sam Miljenko Džidić, rođen sam 1953. godine, sretno oženjen i otac troje djece. Radim u zdravstvu punih 30 godina , sportski sam djelatnik, vjernik, katolik , navijač svih klubova iz športske obitelji Zrinjski.

Pamtim te kao čovjeka koji je cijeli život u sportu, još tamo od prije rata, možeš li se sjetiti tih svojih početaka u košarci?

Od kada znam za sebe u sportu sam i košarci. U mladosti sam se aktivno bavio košarkom, a 1998.g sam izabran da u Bolnici vodim i educiram sportaše zdravstvene djelatnike. Pokrenuo inicijativu da se utemeljeno osnuje i registrira Sport Društvo Medicinar , a od 2011. g sam  utemeljeno i osnovao Sportsku Udrugu ''Bolničar'' Klub Bolnica Mosta , s ciljem da se uveže što više djelatnika zdravstvenih ustanova u Mostaru, te da zavole i da se bave sportom. Jednoglasno sam svugdje izabran za Predsjednika tih navedenih sportskih projekata. Jedno sam vrijeme bio i skaut KK Cibone za ove naše prostore.

Jedan si i od osnivača HKK Zrinjski, sjećaš li se tih dana? Tko je još tu bio nazočan, i kako je to teklo?

Jedan sam od osnivača HKK Zrinjski 23.10.1992. Sjećam se ratnih vremena iz 1992.g.kada su došli po mene i kada smo otišli u Međugorje da se pripremimo organizaciju utemeljenja HKK Zrinjskog, pa zatim i osnivanje KS HercegBosne.

U posljednje vrijeme radiš sa djecom, kakvi su uvjeti i može li Mostar izbaciti nekog novog Dalipagića ili Bogdanovića?

Uvjeti za rad su loši, nema uređenog prostora, nema adekvatne dvorane , sve je polomljeno i u jadnom stanju. Krpimo se po školskim dvoranama i vanjskim igralištima kada nam vremenski uvjeti dozvole. Za sada trenutno nema izrazitih košarkaških talenata , volje ima, znanja za sada ne toliko, ali poboljšanjem uvjeta i to bi se popravilo.

Po struci si medicinar i odatle si i predsjednik sportskog društva. Kako djeluje društvo, koje ste akcije imali, i uopće na kakve probleme nailazite?

Sportska Udruga Bolničar teži ljudskoj radosti za druženjem , imamo 50 članova u bolnici .Članovi su sami uposlenici i financiramo se preko platne liste članarinom od 10 KM. Dopredsjednica je Vesna Ćavar, a akcije su organizacija Božićnog turnira u šahu, organizacija malonogometnog turnira BOLNIČAR KUP 2012. Imamo suradnju sa bolnicom Konjic i sa njihovim sportašima, Organizirali smo utakmicu sa novinarima u humanitarne svrhe.

U slobodno si vrijeme sa aparatom u ruci na ulicama grada i na raznim događajima, otkuda ljubav prema fotografiji?

Idem gradom i hodim I brodim Mostarem. Bilježim povijest grada za mlađa pokoljenja koja dolaze. Volim druženje sa ljudima i tako će biti dok me noge nose. Slikanje/foto aparat je nešto što mi ispunjava dušu i srce.

Evo poruka za kraj našim čitateljima

Sretan sam da mogu nekome pomoći , to uz sve nabrojano je moj život. Za kraj još ću čestitati vašim čitateljima nadolazeće blagdane

hercegovina.info