SKANDAL: SDP-ova Vlada zaustavlja još jedan projekat u Hercegovini

SDP BIH, obustava projekta, hidroelektrane
Kako kažu dobro obaviješteni izvori iz Vlade Federacije BiH, uspostavljene bez pobjednika u hrvatskom narodu, premijer Nermin Nikšić zatražio je od ministra energetike, industrije i rudarstva, Eldara Trhulja (SDA) i predsjednika federalne komisije za koncesije da ispitaju valjanost koncesije, koju je prije pet godina za spomenuti projekt dobila Elektroprivreda BiH.

Kako piše InfoNeretva, Nikšić traži da se utvrdi da li je nadležnost za dodjelu te koncesije imala Federacija ili HNŽ, mada je sasvim jasno po svim propisima da je to nadležnost HNŽ-a.

Naloženo je i da se utvrdi da li je Vlada HNŽ-a imala zakonsku osnovu da prava onoga koji daje koncesiju - koncesora, ustupi Općini Konjic, mada je vrlo jasno iz zakona da je Vlada HNŽ-a imala na to pravo, jer odredba o tome postoji i u federalnom i u županijskom zakonu o koncesijama, prema kojem Vlada Federacije, odnosno HNŽ-a imaju zakonski osnovu da ustupe prava koncesionarima nižih razina vlasti, kada oni to smatraju korisnim.

„Postavlja se pitanje što je pravi cilj svega? Zbog čega se pokreću ovakve inicijative, koje koče investiciju od 200 milijuna KM-ova, umjesto da se radi na tome da se što prije krene, pošto građevinska operativa HNŽ-a vapi za ovim projektom? To bi donijelo na desetine novih radnih mjesta, procirkulirao bi svjež novac, od čega bi korist imali ne samo građevinari, nego i kompletna županija", kazao je za InfoNeretvu sugovornik koji je želio da mu se ne spominje ime.

On tvrdi da se neslužbeno doznaje da se u svu priču oko mini centrala u Općini Konjic ponovo, dolaskom SDP-a na vlast, uključio posljednji predsjednik Vlade Jugoslavije, Ante Marković i njegova firma „Tehel", koji su i prije 5-6 godina bili žestoko zainteresirani za dobivanje koncesije za ovaj projekt.

Međutim, Ante Marković nije mogao ni izbliza ponuditi uvjete koje je ponudila Elektroprivreda BiH, a što se ogleda u infrastrukturnim radovima od 18 milijuna KM-ova na području Općine Konjic, koje svak golim okom može vidjeti: most koji je spojio Čelebiće i Lisičiće; put Konjic - Lisičići; vodovod Čelebići i mnogi drugi.

„Nakon što je već obustavljen projekt izgradnje vjetroparka na Podveležju, vrijedan 120 milijuna maraka, informacije o obustavi još jednog projekta u Hercegovini pokazuju da je predizborni slogan SDP-a Država za čovjeka zaista vjerodostojan, odnosno da se zaista pravi država za jednog čovjeka i uski krug ljudi oko njega, a ne za opće interese", kazao je spomenuti sugovornik.

infoneretva.blogspot.com