Sindikati: Idemo u opći štrajk, trest će se Mostar!

Naime, županijska vlada još uvijek nije donijela proračun za ovu godinu iako je odluka o privremenom financiranju istekla zaključno sa zadnjim danom ožujka. Gdje je točno zapelo, odnosno što je sporno oko njegova usvajanja, nitko ne želi otvoreno kazati. Zbog ovakvoga stanja upitna je i redovita isplata plaća, pa iz sindikata najavljuju prosvjede i štrajkove zbog sporosti rada županijskih vlasti.

– Vlada intenzivno radi na proračunu, a njegov prijedlog trebao bi vrlo brzo biti gotov i naći se na skupštinskim klupama. Do kraja ovoga tjedna ili eventualno u sljedećem, ovaj posao će biti okončan – kazao je Pero Pavlović, glasnogovornik vlade Hercegovačko-neretvanske županije.

Međutim, ovakve izjave davao je i županijski premijer Srećko Boras prije dva tjedna, mjesec dana, dva mjeseca...

U sindikatima nisu uvjereni u skoro donošenje proračuna, a vjeruju i da će ožujska plaća kasniti. Također, traže da visina toplog obroka s prošlogodišnjih 5,5, KM po danu bude povećana na 8 KM.

– Mi smo spremni za prosvjedna okupljanja ispred županijske vlade i zgrade Skupštine kad proračun bude usvajan, a ako ona ne urode plodom, organizirat ćemo i opći štrajk. Mi ćemo svoje reći, a ako i oni ostanu na svojemu, onda nam se ništa dobro ne sprema – poručio je predsjednik Unije neovisnih sindikata Josip Milić.

Što se tiče povećanja visine toplog obroka, u sindikatima kažu da su prošle godine pristali na njegovo smanjenje zbog krize i proračunskih ušteda, ali sada smatraju da ima dostatno novca za njegovo povećanje.

– Ako sredstava ima i proračuni su povećani u Sarajevskoj, Tuzlanskoj i drugim županijama u Federaciji BiH, kako to onda da novca nema u našoj županiji?! To jednostavno nema pojašnjenja i opravdanja – istaknuo je Milić.

Iz županijske vlade odgovaraju da oni mogu potrošiti samo onoliko novca koliko imaju.

– Vlada je po zakonu dužna o ovom pitanju voditi računa i iz tog razloga ne želim prejudicirati hoće li se i u kolikoj mjeri ispuniti zahtjevi sindikata za povećanje toplog obroka – rekao je Pavlović.

Iz vlade su pozvali sve proračunske korisnike na strpljenje, dok su iz sindikata najavili budno praćenje svih događanja oko usvajanja proračuna i preraspodjele sredstava.

slobodna dalmacija