FOTO  Seoski putovi u boljem stanju do pojedinih prometnica u Mostaru

vozac-slepera-otezavao-promet-na-relaciji-he-mostar-vojno
...o cesta koja se prostire na izlasku iz naselja Čekrk pa do ulaska u naselje Rodoč, te oko Avijatičarskog mosta, no nitko po tom pitanju ništa ne poduzima. Ista, unatoč lošem stanju i mnoštvu rupa, što manjih što većih promjera, još nijednom dosad nije bila tema rasprave o mogućnosti rekonstrukcije kod gradskih vlasti. S vremena na vrijeme se ista malo zakrpi, čisto da se zamažu oči javnosti, a prvom kišom nastaju rupe koje postaju prijetnja vozačima.

'Šuplje priče'

Iako postoji plan za spomenutu prometnicu i nadasve velika potreba za njezinom rekonstrukcijom, još se ništa ne radi po tom pitanju. Navodno nema novca, a u tu priču više ni djecu ne bi mogli uvjeriti. Sam gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je prije skoro pola godine najavio skoru rekonstrukciju ove prometnice južnog prilaza Mostaru. Kazao je kako postoje određena dugovanja prema Gradu od nekoliko izvođača te na taj način planira izvršiti rekonstrukciju ovoga dijela prometnice.

- Ako bude suglasnosti, mislim da ćemo to uspjeti riješiti do kraja ove godine, kazao je Bešlić tada, no ništa ne upućuje da bi ova prometnica koja već petnaest godina predstavlja ruglo grada uskoro mogla doći na red za sanaciju.

Jedan naš čitatelj koji nas je i potaknuo da o ovom problemu ponovno pišemo tvrdi kako ovakvo stanje cesta nije bilo ni '90-ih godina kada mnogi nisu imali za kruha. - Na pojedinim dionicama čak ni najvještijim manevrom ne mogu se izbjeći rupe. Ovo nisu mala ulegnuća, ovo su "rupetine". Svaki dan par puta prođem dionicom koja se prostire na izlasku iz naselja Čekrk pa do ulaska u naselje Rodoč i, koliko znam, posljednjih deset godina je u jako lošem stanju.U ovoj krizi kada nitko više nije u situaciji ni nove gume kupiti, građani će uskoro morati vršiti kompletne remonte i prednjeg i zadnjeg trapa svojih vozila. Da ne govorimo o tome da se povećava opasnost od događanja prometnih nesreća kada vozač mora svoju koncentraciju usmjeriti na eskiviranje rupa umjesto da mu pozornost bude usmjerena na druge stvari, ogorčeno će građanin.

Rupe na cesti

Na spomenutoj dionici, zbog lošeg stanja u kojem se nalazi, događa se i veliki broj prometnih nesreća. Kada je lijepo vrijeme, rupe na cesti su vidljive i vozači ih već nekako uspiju izbjeći, no kada su oborine, iste budu preplavljene vodom te ih nije lako uočiti, pogotovo vozačima koji ne poznaju spomenutu dionicu, zbog čega izravno dolaze u životnu opasnost. Brojni građani i ranije su ukazivali na očajno stanje u kojem se nalazi spomenuta prometnica, no gradske vlasti su ranije navodile kako ista nije u nadležnosti Grada, već Direkcije cesta Federacije Bosne i Hercegovine. Jedno je sigurno, Grad ne smije dopustiti da ista i dalje stoji u lošem stanju te da jedna od najprometnijih cesta izlaže vozače opasnosti.

Dnevni list