FOTO  Šeks u Mostaru: Želim dokazati da Herceg-Bosna i HVO nisu bile nelegitimne tvorevine

vladimir šeks, Mostar
Šeks je kazao kako je riječ o knjigama koje predstavljaju njegov pokušaj da s jedne povjesne distance, uzimajući u obzir razne autore, prikaže prilike ili bolje rečeno neprilike koje su povezane s 93. i 94. godinom, a koje obuhvataju jedno od, kako je kazao, najtežih razdoblja hrvatske najnovije povijesti. Posebno se istaknuo osvrt na ulogu hrvatske državane politike prema BiH na hrvatsko-muslimanski rat 93. godine, a sve u svjetlu objave presude Haaškog suda u slučaju Prlić i ostali koja je zakazana za 29. studenoga ove godine.

- Ja nastojim kroz ove dvije knjige ukazati i dokazati kako je prvostupanjska presuda Haaškog suda Prliću i ostalima neodrživa, da nije bilo udruženog zločinačkog pothvata kojeg su navodno činili hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar odbrane Republike Hrvatske Gojko Šušak i načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske Janko Bobetko zajedno s vojnim i političkim vrhom Hrvatske Republike Herceg-Bosne, da se nije radilo o udruženom zločinačkom poduhvatu. Jedno od kruinskih dokaza za to je i izdvojeno misljenje predsjednika Raspravnog vijeća Haaškog suda sudca Jeana Claudea Antonettija koji je u svom izdvojenom mišljenju otklonio bilo kakvu odgovornost hrvatskog državnog vrha, predsjedenika Tuđmana i ostalih da su bili sudionici udruženog zločinačkog pothvata - kazao je Šeks.

Dodao je da bi, ako bi bila potvrđena prvostupanjska presuda u slučaju Prlić i ostali, to bi imalo vrlo ozbiljne nesagledive političke konsekvence i za odnose svih naroda u BiH i odnose između Hrvatske i BiH.

- Moj je kredo da nastojim oboriti onaj mit koji se provlači, da su Tuđman i Milošević dijelili BiH u Karađorđevu i da je rezultat tog dogovora krvavi rat u BiH. Ja želim dokazati da nije bilo nikakvog takvog dogovora, želim dokazati da Hrvatska zajednica Herceg-Bosna i Hrvatska republika Herceg-Bosna i njeno vojno krilo Hrvatsko vijeće obrane nisu bile nelegitimne tvorevine ni sa stajališta Ustava BiH ni sa stajališta međunarodnog prava, nego da su bili zaštita i štit u ovom slučaju hrvatskog naroda ali i bošnjačkog naroda u odnosu prema srbijanskoj agresiji - kazao je Šeks.

Ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH Željko Raguž u izjavi za novinare je kazao kako knjige Vladimira Šeksa obrađuju hrvatsku politiku devedesetih godina prema BiH.

- Cijenimo kako je vrijedno predstaviti ove knjige večeras u Mostaru zato što su, po našem sudu, one vrijedan doprinos objektivnijem sagledavanju rata i ratnih okolnosti u BiH posebice iz razloga što se radi o autoru koji je pisao ove knjige na temelju izvorne građe - kazao je Raguž.

FENA