SDA zagovara podjelu Mostara i vraćanje stanja prije 2004 godine

Ukoliko dvije stranke koje vladaju u Mostaru ne uspiju postići rješenje o mostarskom Statutu koje je naložio Ustavni sud BiH, opcija je ponovna podjela Mostara i to na dvije općine.

Problemi oko mostarskog Statuta koji je 2004. donio visoki predstavnik Paddy Ashdown ponovno su otvoreni kada je Ustavni sud BiH proglasio nevažećim određene dijelove Statuta koji se odnose na izbor vijećnika u Gradsko vijeće, jer je do sada sa svakog od šest gradskih područja biran jednak broj vijećnika – po tri, bez obzira na broj stanovnika, pa je tako bošnjački glas vrijedio kao tri hrvatska.

Predsjedništvo SDA danas u Mostaru


Predsjedništvo SDA danas će zasjedati u Mostaru i zauzeti stav o mostarskom problemu, a trebao bi se dogoditi i susret Tihića i Čovića.
Kako  je potvrdio član Predsjedništva SDA Sanjin Halimović, Predsjedništvo je formiralo radnu skupinu za Mostar koja je trebala donijeti određena rješenja i ponuditi ih stranci.  

“Mi ćemo se sasvim sigurno odrediti o presudi Ustavnog suda i zauzeti stav. Mi smatramo da grad treba biti uspostavljen na bazi najmanje dviju općina. Ovih dana je predsjednik SDA u malo intenzivnijim kontaktima s predsjednikom HDZ-a BiH i oni će te kontakte i nastaviti kako bi došli do zajedničkih i konkretnih rezultata”, rekao je Halimović. On je kazao i to kako će jedan od zaključaka biti i to da ipak gradski odbori SDA i HDZ-a pokušaju doći do rješenja.
Predsjednik SDA ranije je kazao kako SDA neće dopustiti majorizaciju Bošnjaka u Mostaru, no iznenađuju informacije kako u SDA rješenje vide u ponovnoj podjeli Mostara.

No, nije tajna da mostarski SDA u strahu od nadmoći Hrvata u gradu zagovara ponovnu podjelu grada i vraćanje na stanje prije 2004. Predsjednik mostarskog SDA Zijo Hadžiomerović ranije je najavio kako će SDA pokrenuti inicijativu da se u Mostar vrati prijelazni Statut koji je donio Hans Koschnick, a to je šest općina. Po njemu je to realno rješenje, jer ako je Ustavni sud sadašnji Statut proglasio nevažećim, onda se stanje vraća na ono prijašnje.

Ustavni sud BiH svoje odluke je donio na zahtjev Kluba izaslanika hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH. Hrvati su ovo potanje pokrenuli jer smatraju da su njihova prava u Mostaru ugrožena i traže ista pravila za Mostar kao i ostale gradove u BiH.
Međuresorna radna skupina Parlamenta BiH, u kojoj su bili predstavnici svih stranaka i stručnjaci, pokušala je nakon odluke Ustavnog suda BiH iznaći rješenje za mostarski Statut, ali bezuspješno.
Hrvatski predstavnici inzistirali su na rješenju koje znači jedan čovjek - jedan glas, odnosno jedna lista za područje cijelog Mostara, na što Bošnjaci ne žele pristati.
Predsjednik te skupine bio je Halid Genjac koji je na čelu i radne skupine SDA koja je napravila određene prijedloge za Mostar. Genjac jučer nije htio otkrivati moguće prijedloge dok se o njima ne izjasni Predsjedništvo SDA. Na naše pitanje je li jedno od rješenje i podjela Mostara na više općina, Genjac je “kazao kako organizacija Mostara na principu više općina nije isključena”.
On ocjenjuje kako je moguće doći do dogovora i rješenja ukoliko se ne nastupa s isključivim stavovima.

“Odluka Ustavnog suda BiH je jasna i ona traži da se glasovna nejednakost eliminira, ali istovremeno presuda eksplicitno odbacuje prigovore u pogledu nacionalnih kvota. Cijelo vrijeme je za Mostar bitno da se eliminira dominacija bilo kojeg naroda i osigura ravnopravnost svima. Hrvati imaju isključiv stav da se uspostavi princip jedan čovjek – jedan glas. Ukoliko se razgovorima pristupi sa stavovima koji uvažavaju stvarni sadržaj odluke, bilo bi moguće doći do dogovora. Ali s isključivim stavovima nemoguće je doći do rješenja bez OHR-a”, mišljenja je Genjac.

Ista pravila i za Mostar


Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u prethodnim danima također je najavio kako će s Tihićem razgovarati o problemima u Mostaru. “To je ono što moramo učiniti. Ne da pozivamo OHR, već da mi sami pokušamo riješiti probleme pa ako uspijemo, uspijemo, a ako ne, onda postoji vrlo jasna procedura”, istaknuo je Čović.
On je ranije u više navrata ponovio svoj stav kako odluku Ustavnog suda o Mostaru treba implementirati u potpunosti.
“Ja ne mogu zamisliti da postoji netko u BiH tko će kazati i raspravljati o presudama, bez obzira na to radi li se o osobnom interesu ili je u pitanju narod”, rekao je Čović komentirajući najave iz SDA kako će se ta stranka usprotiviti promjeni posebnih izbornih pravila za Mostar.

“Ne može netko zbog toga što je netko brojniji u ovom gradu tražiti izmjenu pravila igre u odnosu na bilo koji drugi grad ili općinu, gdje je neki drugi narod brojniji ili manje brojan”, izjavio je nedavno Čović, navodeći uz to kako je Mostar svakako već nekoliko godina u dubokoj političkoj krizi.
Cijela priča, u najkraćem, svodi se na to da Hrvati u Mostaru žele jednaka pravila kao i u svakom drugom gradu čime bi konačno ostvarili dominaciju i od Mostara napravili “stolni grad”, dok Bošnjaci ne žele ni čuti za to i prijete čak pokretanjem inicijative o vraćanju na staro – tj., podjelu grada na šest općina.
Međunarodna zajednica uložila je ogromne napore i novac kako bi pronašla kakvo-takvo rješenje da ujedini Mostar u kojem bi svi bili ravnopravni. Nametnuta rješenja očigledno ne odgovaraju nikome. Ostaje za vidjeti hoće li međunarodna zajednica dopustiti da SDA i HDZ zadaju i posljednji udarac gradu koji guše već godinama.

Piše: Sanja Bjelica Šagovnović/dnevni list