SDA u Mostaru za podjelu Mostara, na hrvatski i bošnjački

...zahtjev nadležnim domaćim i međunarodnim institucijama da, u skladu s pozitivnim zakonskim propisima, "napokon" dozvole da se Grad Mostar uredi kao jedinice lokalne uprave sastavljene od najmanje dvije ili tri općine.

"To je decidno regulirano Daytonskim sporazumom, Ustavom Federacije BiH i Prijelaznim statutom Grada Mostara", tvrdi se u priopćenju iz Mreže nevladinih organizacija.U njemu se navodi kako dosadašnja događanja i nametanja rješenja za građane Mostara nisu donijela nikakva rješenja

"Upravo zbog nepoštivanja političkog i pravnog sustava BiH i FBiH, koja su definirana odlukama Ustavnog suda kao i drugim zakonskim i podzakonskim aktima, smatramo da ovakva nametnuta rješenja nisu u skladu s međunarodnim standardima koja su definirana deklaracijama i drugim aktima, što u svakom smislu ograničava osnovna ljudska prava", tvrde iz Mreže te pozvaju visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da hitno upriliči sastanak s predstavnicima nevladinih organizacija Mostar-Sjever i građanima Gradskog područja Mostar-Sjever.

Odmah iza ovog zahtjeva u povodu Odluke Ustavnoga suda BiH o promjeni Statuta Grada Mostara, oglasio se Klub Bošnjaka u mostarskome Gradskome vijeću da će održati već 7. ožujka u 18 sati u Centru za kulturu sjednicu na koju će pozvati sve predstavnike političkih stranaka s razine Federacije BiH, Hercegovačko-neretvanske županije i Mostara, te nevladine organizacijama s područja Mostara kako bi utvrdili strategiju borbe za Mostar. U priopćenju se ne navodi kakve su to borbe, političke, oružane, odnosno šta bi ta strategija sadržava, te upozorava kako "Klub vijećnika Bošnjaka još jednom naglašava da nitko u njihovo ime ne može donositi odluke koje se tiču sudbine Grada Mostara, bez Bošnjaka u Gradu Mostaru".

Ovim se još jedanput potvrdilo licemjerje i dvoličnost politike SDA u Mostaru. Prvi puta prije 12 godina kada hrvatska politika u Mostaru konačno shvatila da su izjave SDA cijelo vrijeme, dok je Mostar bio podijeljen na tri hrvatske i tri bošnjačke općine, o jedninstvenom i cjelovitom multui-kulti Mostaru bile priča za malu djecu. Jer kada su Hrvati pristali na ujedinjenje grada, onda su prestale priče o jednistvenom i multietničkom gradu i cijelo vrijeme nakon toga, kao i danas želi se podjela. Javno se priča priča o zajedničkom Mostaru, a Hrvatima se podmeće separatizam i podjela grada.

Danas je svima jasno da se Odluka Ustavnog suda za Mostar mora provesti. Zato je cijela ova frka. Jer kako voli predsjednik SDA Sulejman Tihić kazati da Dayton nije švedski stol i da s njega uzmete što vam odgovara, tako i odluke Ustavnog suda BiH nisu švedski stol, pa da SDA s njega uzmete što vam odgovara.

Bošnjaci u Mostaru su imali trostruku zaštitu, veća prava nego druga dva naroda i kada je konačno došlo vrijeme da se bar dio tih nezasluženih privilegija treba ukinuti, želi se to spriječiti podjelom Mostara. Ono što daje zrno optimizma je to što je SDA-ov koalicijski partner na federalnoj razini, SDP i njegov predsjednik Zlatko Lagumdžija jasno kazao neki dan kako se Odluka ustavnog suda mora provesti.

Još samo ostaje pitanje koliko je svega svjestan visoki predstavnik Valentin Iznko, hoće li tolerirati ovakvo neodogovno ponašanje SDA i nasjesti na priču o ugroženosti i majorizaciji koju su proteklih mjeseci zlobno uz svesrdnu pomoć jedne sarajevske tiskovine, a zarad stranačkih interesa svoga gazde, širili muftija mostarski Seid efendija Smajkić i rahmetli Nijaz Duraković.

(K.M. Dnevnik.ba)