Samostalna izložba slika Mateja Škarice u klubu "Aluminij"

Izložba slika
Izložba će biti postavljena u klubu Aluminij (ulica Kralja Tvrtka, br. 11, u Mostaru), dana 14. listopada, a program otvorenja najavljen je za 19 ura. Osim stvaratelja, o njegovim će radovima govoriti i profesor likovne umjetnosti Branko Kovačić iz Mostara.

Matej Škarica rođen je 1981. godine, godine 2005. diplomira novinarstvo na Sveučilištu u Mostaru, gdje i magistrira 2010. na poslijediplomskomu studiju Filozofskoga fakulteta. Slikarstvom i, u manjemu opsegu, kiparstvom bavi se još od završetka srednje škole, a dosad je imao dvije izložbe: skupnu u Lisinskomu, u sklopu manifestacije Ramska večer (Zagreb, 2007.) te samostalnu nazivlja Hercegovački krajolici – od Rame do Huma (Zagreb, 2009.). Zaposlenikom je u Ministarstvu kulture u Vladi RH.

Rama iz koje potječe često mu je izvorom nadahnuća, tamošnja je priroda posebice utkana u novije mu radove. Ratni i poslijeratni Mostar također se nalaze u njegovima slikama. Prof. Kovačić u Škaricinu stvaralaštvu zamjećuje iznimnu crtačku sposobnost koja teži ozbiljnomu, definiranomu stilu. Kovačić ističe kako Škarica brzo napreduje i razvija se u stilsku veličinu, ima osjetilo za boju i originalan je. Hrvatski ministar kulture Božo Biškupić ovoga autora vidi kao novo otkriće u svijetu mladih slikarskih snaga, osobu koja je vidno opčarana svojim ramskim i hercegovačkim korijenima. Zagrebačka slikarica Dijana Uhlik Stanković zamjećuje kako Škarica posjeduje poseban dar za kamen i pejzaž te domeće kako ima mogućnost postati izvrstan slikar pošto je očito time od Boga nadaren.

aluminij.ba