Samo ako odustanete od Islamskog centra, može se pričati o Sjevernom logoru

Vijećnici iz reda hrvatskog naroda, poglavito iz reda HDZ-a BiH, neće dati 'zeleno svjetlo' za Sjeverni logor. Na tu temu je čak prije dvadesetak dana održan i sastanak na relaciji HDZ-a i SDA, na kojemu je sve 'palo u vodu'. Postavljeni su određeni uvjeti i od predstavnika SDA je zatraženo odustajanje od zahtjeva za izgradnjom Islamskog centra u središtu Mostara, a zauzvrat će dobiti podršku za Sjeverni logor. Ustvari, time bi podržali i Centar 2, budući da se ta dva regulacijska plana nalaze u paketu, kao jedna odluka.
- Samo uz čvrsti dogovor i obećanje da neće biti ništa od izgradnje Islamskog centra u središtu Mostara i blagoslov za nastavak izgradnje Crkve možemo pričati o Sjevernom logoru. Drugo ništa ne dolazi u obzir..., rečeno nam je iz HDZ-a. Upravo takav prijedlog je iznesen pred SDA, zašto ovi nisu htjeli ni čuti, jer smatraju kako se te stvari ne bi trebale uvjetovati i da odustajanje od izgradnje Islamskog centra ne dolazi u obzir.

Ne može se usporediti

Predsjednik Gradskog vijeća Mostara Murat Ćorić (SDA) kaže da uopće nije upoznat s tim, i da se to ne može dovoditi u vezu jedno s drugim.
- Te dvije stvari se ne mogu povezivati. Koliko ja znam, nema nikakvog odustajanja, niti uvjetovanja, jer nikada nije ni došao nikakav plan vezan uz središnju zonu u smislu urbanističkog planiranja. Mislim da se te dvije stvari ne mogu nikako usporediti, budući da su Centar 2 i Sjeverni logor već u dva navrata prošli tu proceduru. Jednom su čak bili i na usvajanju, ali nisu dobili dovoljnu potporu. Od toga je prošlo šest mjeseci i ponovno se mogu naći na Vijeću. Je li bilo nekakvih razgovora po tom pitanju? Mislim da nije, jer bih vjerojatno znao za njih. A, ako je bilo, ja nisam na njima sudjelovao, govori Ćorić. Zna samo da će se planovi naći u četvrtak na sjednici, a hoće li biti usvojeni, to će se tek vidjeti.

Ne odustaje se od centra

- Dobio sam od gradonačelnika papire za sjednicu i da je bilo nekih pregovora vjerojatno bi ih gradonačelnik povukao iz procedure. To je sve, bar što zasada znam, kaže Ćorić. Na sljedećoj sjednici će se naći i odluka o pristupanju izradi izmjena i dopuna regulacijskog plana Središnja zona. Zanimljivo, Središnja zona je upravo prostor na kojemu se nalaze i Islamski centar i crkva Kristova Uskrsnuća s pastoralnim centrom, preko puta hotela "Ero". Iz toga se nameće i zaključak kako je sve bilo spremno za pogodbu, ali SDA nije želio odustati od izgradnje Islamskog centra. Na tomu su u više navrata i inzistirali, ne samo iz ove stranke, nego i iz vjerskih organizacija. Zahtjev za izgradnjom je prije nekoliko godina i došao od Islamske zajednice, koja je proslijedila idejno rješenje gradskim vlastima Mostara. A centar bi se, kako je planirano, trebao izgraditi na mjestu iza zgrade Hrvatskog narodnog kazališta, na kojemu je nekoć Autro-Ugarska napravila željeznicu. Da neće odustati od izgradnje, u rujnu je u razgovoru za naš list potvrdio i sam mostarski muftija Seid ef. Smajkić, obrazloživši kako je centar potreban, budući da su im postojeći vjerski objekti premali.

Tisuće stanova u Sjevernom logoru

U Sjevernom logoru je planirana izgradnja tisuća stanova, zatim kulturnih, sportskih i drugih objekata, za što već postoje investitori, a procjenjuje se da cijeli projekt vrijedi više od milijardu maraka. Ako projekt bude ostvaren, istočni Mostar će dobiti sve ono što ima zapadni. Pod tim se najviše podrazumijeva izgradnja stadiona (i to po standardima UEFA-e s 5000 parking mjesta), novog trgovačkog centra, te džamije s pratećim vjerskim objektima. Sjeverni logor bi tako postao samom sebi dostatan, svojevrstan "grad u gradu", pogotovo kada se uzmu u obzir objekti Univerziteta u Mostaru, koji se također tamo nalaze. Uz planove u Sjevernom logoru, tu je i izgradnja mosta kojim će biti povezan zapadni dio grada s područjem Sutine (Sjevernog logora), urbanističko zaokruživanje Centra 2, prometno povezivanje Ulice kralja Tomislava s Bulevarom itd., čime bi prigradska naselja bila bolje povezana sa samim gradom.

Vijećnici u travnju prvi put nisu podržali

Na prvoj raspravi o regulacijskim planovima Sjeverni logor i Centar 2 planovi nisu usvojeni i na taj način je blokiran razvoj grada Mostara. Prilikom izjašnjavanja vijećnici su u paketu glasovali za oba plana, koja je, od 29 nazočnih, podržalo 17 vijećnika. "Zelenu pločicu sa znakom ZA" regulacijskim planovima podignuli su vijećnici SDA, dva vijećnika iz Boljitka, jedan iz SBiH, Selma Jakupović iz SDP-a, te Davor Pehar iz HDZ-a BiH. Suzdržano je bilo 11 vijećnika, većinom iz HDZ-a BiH. Protiv regulacijskih planova izjasnio se samo vijećnik Živko Budimir.

Piše: Dalibor Drlje / dnevni-list.ba