Sa zmijom od 4 metra Mirko se u Jarama borio 15 minuta

Uzaludno je bilo kočenje, zmija se našla pod kotačima našeg automobila. U Selu Jare zatičemo skupinu ljudi koji su u hladovini potražili utočište od nesnosne žege.

Kravosac koji siše krave

- A zmija velite, to je tamo u Lasića. To je kravosac, tako ga ovdje zovemo jer on se znade omotati kravama oko nogu i podojiti sve mlijeko, kaže Božo Buhač, rođen davne 1927 godine. I na benziskoj crpki Šćepić znaju za taj događaj.

- Samo prije mjesec dana ta ili neka druga je prošla tu dolje preko ceste. Tolika je bila da su se djeca poplašila i pobjegla. Daj, Bože, da je to ta. Što ako ih ima još, kaže nam trgovac na crpki. Konačno nalazimo čovjeka objavljenog na slici s ogromnom zmijom. -Ja ubio? Što vam je ljudi? Da sam je ja vidio živu, ja bih odmah odselio iz Jara, a svoju kuću u Jarama bih zamijenio za sobicu u nekom drugom mjestu, kaže Ivica Lasić, tvrdeći kako se on u principu ne plaši zmija, ali da je to bila strahota vidjeti. Ivica je na mjesto “zločina” stigao nekoliko sati kasnije, a prema njegovu kazivanju to nije bila zmija, to je bio zmaj. Ivica nam kaže kako je sa zmijom bitku vodio Mirko Lasić, ali da je on sada na putu. Konačno stižemo do kokošinjca koji je bio razlog zmijina dolaska. Prema kazivanju malog Ante, koji je bio nazočan borbi čovjeka i velikog gmaza, Mirko je tog dana prošao kraj kokošinjca. Kada se vratio, vidio je kako u kokošinjcu nedostaju jaja, kojih je prema njihovoj procjeni bilo desetak. Ugledao je čudovište. Na dohvat ruke našle su se vile. Udarao je, ali uzalud. Okrenuo je oštrim dijelom i uspio probosti zmiju i prikovati je za ledinu. Nakon toga je se prihvatio motke, a borba je trajale petnaestak minuta, pobjednik se zna.

-Ja sam držao vile, a zmija se propinjala uz držak, dok je Mirko udarao. Kada smo kasnije izvadili vile one oštrice su se spojile, tvrdi mali Ante Lasić.

Gozba orlova

I Josip je bio tu. Pokazuje mobitel i slike na njemu, tvrdeći da ga nije strah i da je sliku stavio na Facebook. -Visila je dva dana na drvetu. Počeli su se okupljati orlovi. Prije sam vidi po jednog orla, a tada se iskupilo njih desetak, tvrdi mladi Josip. Jarani su sigurni kako su se riješili ogromnog gmaza, no nisu sigurni da nema još poneki. Sada se “vade” iz arhive stare priče o ogromnim zmijurinama te sisanju krava. -Kaže moj stric da je prije par dana ovog događaja primijetio položenu travu na putu od šume prema staji, gdje mu je bila krava. Doduše, on nije vidio ništa, ali sad vjeruje da bi to mogla biti ova ili neka druga zmija, kaže Ivica.

 

Piše: Pero Zelenika/vecernji list