FOTO  S besjede vladike Grigorija u Blagaju: Iz Hercegovine se ne može otići srcem

pravoslavni vjernici u blagaju
... mevluda i zikra, proslava pomjerena za nedjelju.

S brojnim vjernicima iz Blagaja, Mostara, Bune, Ortiješa i drugih okolnih mjesta danas je bio vladika Grigorije, koji je prije nekoliko dana imenovan za episkopa Frankfurta i sve Njemačke. Ta vijest izazvala je svojevrsni šok u Hercegovini, a vjernici u blagajskoj crkvi bili su vidljivo tužni. I, vladika Grigorije je bio emocionalno potresen tijekom svoje besjede vjernicima.

- Ovih dana tugujemo kao da je neko umro zato što ja idem u drugu službu, ali dolazi bolji čovjek, sretniji, blaži i čovjek koji se bolje moli Bogu od mene. U tom smislu nema razloga za strah... - rekao je vladika Grigorije.

Poručio je vjernicima da snaže jedni druge, ali i da poštuju svoje susjede, ljude koji nisu pravoslavcI ''kao bića, stvorenja Božija''.

- Jučer je ovdje bio mevlud, a mi smo imali Dan velikog sveca, Svetog Vasilija. Nemojte sad vi tu nešto da se prsite, pa da smetamo ljudima koji slave njihov praznik. Ima u Boga dana, slavit ćemo sutradan i, evo, slavimo sutradan. Mislite li da to smeta Svetom Vasiliju? Ja vam kažem da to njemu ne smeta, on se raduje tome što mi poštujemo druge... - naveo je episkop zahumsko-hercegovački i primorski.

Vjernicima je poručio da nastave graditi zajednicu te obećao da će im i on u tome pomoći sa svih strana, kako je naveo, koliko god bude mogao, ''kao što to čine oni koji su iz Hercegovine otišli, ali nikad dušom i nikad srcem''.

- Jer, iz Hercegovine se ne može otići srcem, može samo nogama i tijelom - rekao je suznih očiju vladika Grigorije.