Romeo Zelenika: Nema opasnosti za građane Mostara

Zbog toga se prije skoro dvije godine krenulo u izgradnju nove kazneno-popravne institucije koja će biti zatvorenog tipa, što znači da zatvorenici neće imati privilegije kao što ih imaju zatvorenici u ovom zatvoru koji se nalazi u središtu Mostara. Novi zatvor se već počeo izgrađivati između heliodroma i Aluminija, a sredstva za njegovu izgradnju je osigurala Vlada Federacije BiH. Od ravnatelja zatvora Romea Zelenike doznajemo kako će sadašnji zatvor biti pretvoren u pritvorsku jedinicu, a u njemu će biti pritvorene i osobe protiv kojih se vodi istraga.

Radovi u tijeku

“Radovi su u tijeku, u izradi je prva faza, a u fazama će se raditi i projektna dokumentacija. Trenutačno se radi ograđivanje objekta i uređivanje pristupnih cesta. Kako je planirano da je za svaku fazu potrebna jedna godina, realizacija novog zatvora trebala bi biti gotova za neke četiri godine”
, pojašnjava Zelenika.
Govoreći o trenutačnoj situaciji u zatvoru, Zelenika kaže da je situacija zadovoljavajuća kada je u pitanju sigurnost, što je najvažnije. Prema njegovom mišljenju, problem predstavlja prenapučenost, te nedovoljna količina novca koja se izdvaja za zatvorenike. Po danu za zatvorenika se izdvaja 50 maraka, što je malo, pa bi se, kaže on, trebalo minimalno osigurati 70 maraka po danu.

Vani nakon tri mjeseca


Zelenika se osvrnuo i na neke tekstove pojedinih medija u kojima je pisano kako svrha kažnjavanja u ovom zatvoru nije postignuta, jer se zatvorenici s vremena na vrijeme puštaju vani, pa je upitna sigurnost građana Mostara. No, direktor ovog zatvora pojašnjava da u zatvorima poput ovoga osuđenici imaju mogućnosti koristiti određene pogodnosti sukladno razvoju rada s njima, u kojima oni pokazuju jesu li se resocijalizirali, te hoće li se moći uključiti u društvo kada im istekne kazna.


“To znači da po zakonu izvan zatvora mogu raditi svi, pa i ubojice, silovatelji, razbojnici, ali nakon određenih zakonskih uvjeta koje moraju ispuniti. Jedan od tih uvjeta je izdržati minimalno jednu četvrtinu kazne, što znači da osuđenik osuđen na godinu dana zatvora može nakon tri mjeseca izići prvi put. Treba shvatiti da rad predstavlja terapiju u procesu resocijalizacije. Bolje je osuđenika zaposliti da bude društveno koristan, nego da sjedi u ćeliji ili u parku zatvora, te da broji dane i pretvori se u ne znam što. Tako lakše izdržava kaznu i ostaje normalna osoba”, pojasnio je Zelenika tvrdeći da sigurnost Mostaraca, kada su ovi osuđenici u pitanju, uopće nije upitna. 

dnevni list