Roditelji školaraca u Mostaru prosvjedovali zbog neplaćanja troškova prijevoza

škola rodoč
...što je obustavljeno zbog problema koje grad ima s financiranjem budući da nije donesen proračun niti odluka o privremenom financiranju

Roditelji mostarskih osnovnoškolaca prosvjedovali su u ponedjeljak otežavajući promet na više cesta jer su im gradske i županijske vlasti prestale sufinancirati troškove te su najavili da će prestati slati djecu na nastavu.

Nezadovoljni roditelji iz prigradskih naselja Jasenice, Uloga, Ortiješa, Bune i Žitomislića blokirali su prometnice tražeći da se osigura autobusni prijevoz njihove djece do škole, što je obustavljeno zbog problema koje grad ima s financiranjem budući da nije donesen proračun niti odluka o privremenom financiranju.

»Nećemo spremati djecu zato što ih je nemoguće slati u ovakvim uvjetima, to je najprometnija cesta M17«, rekla je jedna od roditelja Kristina Dragić.

Problem s prijevozom mostarskih pučkoškolaca nastao je zbog neprovođenja presude Ustavnoga suda FBiH kojom je naloženo izjednačavanje Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju Hercegovačko-neretvanske županije s Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi, čime je županija postala nadležna za podmirivanje troškova prijevoza umjesto grada.

Kako u međuvremenu nije donesen novi zakon, a grad Mostar nema mogućnost financirati bilo kakve obveze jer ne postoji Gradsko vijeće koje bi odobrilo odluku o privremenom tromjesečnom financiranju ili proračunu, gradske vlasti su prestale plaćati troškove prijevoza.

Mostar je jedini grad u kojemu u listopadu 2012. godine nisu održani lokalni izbori jer nisu promijenjene odredbe izbornog zakona o tome gradu, zbog čega je istekao mandat Gradskom vijeću.

Zbog toga je otežano funkcioniranje institucija kao i financiranje gradskih institucija.

Hina