Reagiranje na naručena, lažna pisanja o Aluminiju d.d. Mostar

Reagiranje koje potpisuje direktor Društva Ivo Bradvica prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

Aluminij se iznova, ničim izazvano, našao u središtu međusobnih političkih razračunavanja određenih, klanski okupljenih struja. Ovoga smo puta na bestidnomu i neargumentiranomu udaru i naslovnoj stranici sarajevske dnevne tiskovine kojoj se ne ćemo udostojati navesti ime, pošto je riječ o novini koja godinama krajnje primitivno, nepismeno i zloćudno širi mržnju, laži, bestidne podvale i necivilizacijska pisanja upućena protivu svakoga i svega što se ne uklapa, ili njezino uređivačko vijeće smatra kako se ne uklapa, u njezinu sferu razmišljanja, djelovanja, na koncu i ovih ili onih pripadnosti i poslanja. Tekst je potpisan imenom jednako iskompleksirana novinara sa stalnim i neskrivenim neprijateljskim raspoloženjem prema našoj zdravoj sredini i s osobnom poviješću vjernoga služenja nizu politički zanimljivih gospodara, ali uvijek na bojišnici protivu istih institucija i pojedinaca, između kojih se, nažalost, ističe Aluminij d.d. Mostar.

Iznova javnosti nametati, više puta korištenu, opasnu i neistinitu tezu o tomu kako će pučanstvo plaćati struju za mostarski Aluminij, krajnje je zlonamjerna laž koja uopće nema osnova u stvarnosti. Aluminij se sa svojim potrebama na bh. elektroenergetskomu tržištu prijavljuje kao specijalni potrošač koji cjelodnevno i tijekom cijele godine crpi uvijek jednaku količinu električne energije i, kao takov, zapravo jedini jamči postojanje, rad i stabilnost ukupnoga elektroenergetskog opskrbnoga sustava JP Elektroprivrede HZ Herceg-Bosne. Jednom za svagda - pučanstvo nema nikakove sveze sa strujom koju kupuje i uredno plaća Aluminij, bez obzira na cijenu prema kojoj tu struju nabavlja.

Premda je spomenutoj sarajevskoj tiskovini stranoga imena razvidno jasno kako je dokazano da Aluminij nije imao, niti ima bilo kakova udjela u raznoraznim korupcijskim aferama u Hrvatskoj ili u BiH, opet je doveden u opasnu svezu s njima, a cilj ovoga naručenog prljavog i neetičnog članka (na koji bi trebala reagirati i novinarska društva), između ostaloga, jest srušiti postupak ugovaranja zakonite i poslovno opravdane kupnje struje iz Republike Hrvatske odnosno našu višegodišnju uspješnu poslovnu suradnju sa šibenskim TLM-om, premda je to ugovaranje, i po blagoslovu Vlade RH, dovedeno gotovo do samoga kraja.

Nadalje, navod o tomu kako Aluminij ne uplaćuje Federaciji BiH višegodišnju dobit potpuna je ludost i uređivački besmisao predmetne tiskovine koji samo potvrđuje, jednako kao i u slučaju našega prethodnog reagiranja na slična pisanja slične tiskovine, tko upravlja određenim medijima i koliko je upućen u nepobitne činjenice koje u cijelosti poznaju i entitetske i državne vlasti, a to su da Aluminij već više od dvije godine posluje s pozamašnim gubitkom i ne ostvaruje nikakovu dobit.

Na koncu, posebno nam je jasno iz kojih je krugova naručen sporni prljavi članak, kada uzmemo u obzir u čijemu je vlasništvu predmetna tiskovina, kao i ona na koju smo prethodno reagirali, s kim predmetna tiskovina i njezini vlasnici ostvaruju političke odnose i čemu pretendiraju, što se ovih dana sprema u poduzeću koje jedino profitira ovim pisanjem, te u kojemu su svjetlu predstavljeni normalni, poslovni i zakonski uvjetovani odnosi Aluminija s ljudima iz federalnih vlasti.

Aluminij nije (niti će) uspostavljao nikakove posebne odnose niti s jednom političkom strankom, ali jest s ljudima koji čine federalnu vlasti, i to u bilo kojemu sazivu, pa podsjećamo kako predmetnu tiskovinu nije nimalo čudilo niti je izazivalo negativna reagiranja kada su našu tvornicu svojedobno posjetili ministri koji su bili sastavnicom prethodnoga saziva federalne vlasti kako bi, što je prirodno i poželjno, razgovarali o aktualnomu gospodarskom trenutku u našoj tvornici.

Aluminij će i nadalje, sukladno poslovnim uzusima i nizu zakonskih odredbi, uostalom sukladno i zdravomu razumu i svojoj vlasničkoj strukturi, otvoreno surađivati sa svakom entitetskom vladom, a onomu tko je normalan, tko je legalist i tko nije članom klanova niti dijelom jeftinih spletkarenja, pa makar ona bila naručena i iz nekoga od javnih poduzeća ili iz vrha nekih od političkih stranaka, tu stvarnost i te odnose ne treba tumačiti. Oni su za zdravi razum jasna i čista, zakonska stvar.
Ured za odnose s javnošću