Razgovor s povodom: Prof.dr.sc. Sanja Bijakšić

sanja bijakšić

Povod za ovaj razgovor je donatorska večera ZŽ HDZ BiH, ali i predstojeći izbori. Prof. dr.sc. Bijakšić je kandidatkinja HDZ-a BiH i HNS-a za zastupnicu ispred Hercegovačko-neretvanske županije za Parlament Federacije BiH, a za naš portal rekla je slijedeće...

 

 Zajednica žena HDZ BiH je imala zapaženu donatorsku večeru. Što je bio cilj i jeste li zadovoljni s rezultatima donatorske večere?

Gradski odbor ZŽ HDZ BiH je 22. rujna organizirao donatorsku večeru s ciljem prikupljanja novčanih sredstava za kupnju tri uređaja namijenjen Klinici za očne bolesti SKB Mostar. Riječ je o tri mobilna uređaja koji se koriste za rano otkrivanje i dijagnosticiranje dječje slabovidnosti. Na žalost, u posljednje vrijeme evidentiran je i sve veći broj novorođene djece sa mrenom. Do sada su „mali" pacijenti s ovim poteškoćama morali ići u Zagreb za izračunavanje intraokularne leće i mjerenje dioptrije. Kupnjom navedenih aparata liječenju će se moći pristupiti i u SKB Mostar, a osim najmlađih, uređaji će se moći koristiti i kod nepokretnih pacijenata. Danas, sa zadovoljstvom, mogu istaći da su potrebna sredstva prikupljena i nadam se da će se finalizaciji projekta pristupiti narednih dana. Ovom putem, zahvaljujem se svim našim donatorima koji su i u složenim gospodarskim uvjetima prepoznali humanost ove akcije te nam pomogli.

 Rezultat Vašeg rada i aktivnosti koje provodite je i ukazano Vam povjerenje HDZ BiH jer ste na listi Hercegovačko-neretvanske županije za Parlament Federacije BiH. Kako vidite ulogu žena u zakonodavnoj vlasti?

Neravnomjerna zastupljenost žena u parlamentima očita je u gotovo svim zemljama svijeta. Međutim, suvremena demokracija temelji se na potrebi ravnopravnog sudjelovanja muškaraca i žena u procesima odlučivanja u javnom i političkom životu. Zalagati ću se za prava žena kojima se uređuje porodiljske naknade, potom za provedbu mjera koje se fokusiraju na brže zapošljavanje žena, za roditeljska prava, produženi boravak djece školske dobi, itd. Svojim izborom u Parlament Federacije BiH, između ostaloga, doprinositi ću potvrđivanju i afirmaciji žena i u zakonodavnoj vlasti.

 Kakvo je Vaše mišljenje o ustavno pravnom položaju Hrvata u BiH i Federaciji BiH?

Povijesna je činjenica da hrvatski narod stoljećima živi na teritoriju današnje Bosne i Hercegovine. Danas, nažalost ustavno pravni položaj hrvatskog naroda nije ravnopravan s druga dva konstitutivna naroda u BiH. Stoga mu se neupitno moraju osigurati neotuđiva prava na jednakopravnost u Bosni i Hercegovini, jednak udjel u vlasti BiH koji imaju i druga dva konstitutivna naroda. A da ima takva prava potvrđuju i svi relevantni međunarodni i europski pravni dokumenti i konvencije o ljudskim pravima.

Što je glavni preduvjet u političkom smislu opstanka i razvoja BiH?

Temeljni preduvjet opstanka i razvoja države Bosne i Hercegovine je osiguranje političkih i pravnih uvjeta koji garantiraju i potvrđuju u svakodnevnom društvenom životu i političkoj praksi jednakopravnost konstitutivnih naroda. Nijedan narod ne može osporavati ili negirati prava drugog naroda. Primjer loše prakse je preglasavanje hrvatskog naroda tijekom izbora za člana predsjedništva BiH na prošlim i pretprošlim izborima. Naravno, ima i drugih primjera koji su potpuno jasni i ne treba ih ponavljati. Takva praksa i zakoni koji čine nepravdu bilo kojem narodu se moraju ispraviti u cilju opstanka i razvoja BiH.

 Ekonomska pitanja su uvijek povezana s političkim pitanjima. Je li postojeća vlada Federacije BiH u ekonomskom i političkom pogledu promijenila položaj Hrvatskog naroda u Federaciji BiH?

Prvo moram istaći da je Vlada Federacije nelegalna i nelegitimna a što je potpuno jasno. Ona nije učinila bitne korake, a oni se nisu mogli ni očekivati, koji bi poboljšali položaj hrvatskog naroda u smislu odlučivanja i jednakopravnosti. Vlada je morala donijeti niz strategija kao što su strategija razvoja poljoprivrede i ruralnog razvitka, prometne infrastrukture, namjenske industrije, energetike i industrijske proizvodnje. Nužna je reforma parafiskalnih opterećenja s razine, države, federacije, županijske i općinske razine. Posebno važna reforma mirovinskih fondova i zdravstvena reforma nisu provedene, ali ni potrebne izmjene Zakona o Vladi F BiH kako bi se onemogućila stalna praksa preglasavanja ministara iz reda Hrvata. Sve te reforme su izostale i nisu realizirane. Moram naglasiti i još jedan realan i negativan makroekonomski pokazatelj, a on je deficit u Proračunu F BiH. U 2013.godini je bio 418 milijuna KM, u 2014. godini taj deficit će iznosi 655 milijuna KM, a projekcije za 2015. godinu pokazuju da bi mogao biti više od 850 milijuna KM. Deficit nije problem sam po sebi ako nastaje radi ulaganja u gospodarstvo i povećanja razine zaposlenosti. Nažalost, u F BiH on nastaje zbog potrošnje izvan realnih ekonomskih mogućnosti. Taj trend se mora promijeniti.

 Kao profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, za što se posebno zalažete u obrazovnom procesu na Sveučilištu u Mostaru?

Tijekom višegodišnjeg rada i predavanja na fakultetima i sveučilištima imala sam priliku boraviti na više sveučilišta u zemlji i svijetu. Posebno mogu istaći boravak na prestižnom sveučilištu Berkeley - University of California. Taj boravak i stečeno iskustvo na sveučilištu Berkeley me učvrstio u uvjerenju da su ključna intelektualna načela ukorijenjena u misiji sveučilišta prijenos znanja, istraživanje ali i služenje cijeloj zajednici. Nastojim doprinositi takvoj misiji Sveučilišta koja će odražavati potrebu i strast studenata za kritičkim upitima, raspravama i analizama. Razlike, ali i sličnosti se moraju poštovati. One nas povezuju i pozivaju na poštovanje i toleranciju u međusobnim odnosima. Intelektualac je obvezan sudjelovati i pomoći u rješavanju svih problema s kojima se susreću lokalna i globalna zajednica. To je misija koju nastojim afirmirati na fakultetima na kojima predajem i u izravnom radu sa studentima. To je u središtu obrazovne misije.

 Na koncu, kao član HDZ BiH što vidite kao glavnu snagu stranke i prednosti u odnosu na ostale političke stranke hrvatske orijentacije?

Posebna snaga, ozbiljnost i uspjeh stranke slijede iz višegodišnje principijelne politike zalaganja za jednakopravnost hrvatskog naroda i potpore svim pozitivnim društvenim i ekonomskim procesima u BiH. Sva istraživanja upravo pokazuju da HDZ BiH i koalicija hrvatskih stranaka članica HNS-a imaju najveću potporu među hrvatskim biračima.
Izborna kampanje HDZ-a BiH i koalicije hrvatskih stranaka članica HNS-a svakom hrvatskom biraču, ali i drugima, jasno daje u obliku sedam pitanja „HRVATSKI ODGOVOR". Taj odgovor dvadeset i više godina prepoznaje hrvatsko biračko tijelo, motivira ga da iziđe na izbore i glasuje za HDZ BiH i koaliciju HNS-a.

HERCEGOVINA.info