Radovi na mostu Avenija – Sutina i dalje na čekanju

Radovi na istom su prekinuti već dulje vrijeme, a i sam nastavak radova je neizvjestan.

Od direktora građevinske tvrtke Hering, koja je izvođač radova na mostu Avenija-Sutina, Ladislava Bevande, doznaje se kako su radovi na spomenutom mostu stali ponajprije iz financijskih razloga, a zatim i zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

"Nema osiguranog financiranja, što je jedan od glavnih razloga obustave radova. Mislim da je po tom pitanju i Gradska uprava donekle nemoćna jer su započeli projekt za koji nisu na vrijeme osigurali financiranje. Druga stvar koja koči su neriješeni imovinsko-pravni odnosi na desnoj obali Neretve", kazao je Bevanda za Dnevni list, dodavši kako mu nije poznato kad će i hoće li se nastaviti s izgradnjom mosta.


Izgradnju uvelike stopira i činjenica da je još uvijek upitno jesu li regulacijski planovi Sjeverni logor i Centar 2 na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća usvojeni ili nisu, te je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić zatražio tumačenje OHR-a o potrebnoj većini za regulacijske planove.

Ranije je ustanovljeno da most ima urbanističku suglasnost, ali ne i građevinsku. Zakonski, dokumentacija mu se ne može izdati, sve dok se ne usvoje planovi za naselja Centar 2 i Sjeverni logor.

Most je prema prvotnim najavama trebao biti sagrađen u kolovozu 2009., a u njegovoj izgradnji primijenit će se rijetka tehnologija izgradnje, slobodnog konzolnog građenja, odnosno tehnika kojom je sagrađen most u Dubrovniku. Duljina mosta trebala bi iznositi 120 metara, s četiri prometne trake i nogostupom za pješake te s osiguranim priključkom na buduću autocestu.

Inače, most Avenija - Sutina prvi je projekt kojim se nakon obnove devet u ratu porušenih mostova u Mostaru gradi novi most. Projekt izgradnje mosta od završetka Avenije do Sjevernog logora vrijedan je oko šest milijuna maraka, od čega bi federalna Vlada trebala osigurati dva milijuna maraka, a ostatak Grad Mostar.

dnevni list