Radnicima Aluminija isplaćene plaće

Radnicima Aluminija isplaćene plaće

No, većina radnika i dalje ne dolazi na posao, niti znaju hoće li im i kada biti raskinuti ugovori o radu. Podsjetimo, 10-tog na 11. srpnja, 4 minute iza ponoći mostarski Aluminij iskopčan je s visokonaponske mreže, jer zbog nedostatka novca nisu uspjeli kupiti struju za nastavak proizvodnje. Vlada F BiH odbila je vapaje “aluminijaša” za subvencioniranjem troškova električne energije. Najavljeno je da će nakon gašenja biti pokrenut stečaj, no dan nakon prestanka rada mostarskog giganta u pregovorima sindikata, uprave i Nadzornog odbora Aluminija s predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem i federalnom ministricom financija Jelkom Miličevićem rečeno je da stečaj nije opcija i da će se pokušati pronaći rješenje za ponovno, postupno i djelomično pokretanje proizvodnje u Aluminiju.

https://www.hercegovina.info/vijesti/vijesti/gospodarstvo/za-spas-aluminija-potrebno-je-ukljuciti-10-15-najboljih-domacih-ekonomskih-strucnjaka-bez-uplitanja-politike-166159#news_view

Od 2013. ugovorom s upravom Aluminija kojim je stekla 44 posto dionica ove kompanije Vlada FBiH obvezala se subvencionirati troškove proizvodnje u Aluminiju, ali tu odredbu ugovora nikada nije ispoštovala. Uz Vladu FBiH, 44 posto vlasništva nad Aluminijem imaju radnici, a 12 posto Vlada Hrvatske, preko šibenskog TLM-a.

Zbog visokih cijena struje i glinice s jedne strane, te pada cijene aluminija na londonskoj burzi, mostarski gigant upao je u “cjenovne škare”, zbog čega su njegova ukupna dugovanja narasla na 400 milijuna KM, od čega je dug prema Elektroprivredi HZ HB 293 milijuna KM. Aluminij je zapošljavao 900 radnika, koji su prije tri dana ostali bez posla i egzistencije za svoje obitelji.