Prvosvibanjska budnica građane Mostara zorom pozvala na proslavu praznika rada

prvi svibanj, budnica, hrvatska glazba mostar, prvi svibanj, budnica
Tajnik Hrvatske glazbe Mostar i organizator ovoga događaja Miroslav Šimunović je kazao kako je prvosvibanjska budnica tradicija Mostara u kojoj uživaju i građani i glazbenici.

"Za nas osobno prvomajska budnica jedna tradicionalna 'obveza' da građanima damo do znanja da postoji i ova glazba i znam da smo dobro došli, gledajući ovo sve što preživljavamo na putu, slikanje pljesak građana. Reakcija građana je super. S obzirom da grad ništa ne organizira, ovo je sve na našu samoinicijativu, a da nismo zadovoljni ponašanjem građana sigurno ni mi ne bi išli", kazao je Šimunović.

Iako promenada tradicionalno kreće ispred Hrvatskog doma Hercega Stjepana Kosače u šest sati, glazbenu povorku građani uvijek s radošću iščekuju, jer tako u veselom duhu započinju praznični dan, koji je u Mostaru poseban i glazbenicima.

Tako Anđela Marić, koja svira flautu već 13 godina u ovom orkestru, budnicu smatra izuzetno važnom. Ovo je, kako ističe, veliki događaj za sve sudionike i sve građane pa se zbog toga pripreme za prvosvibanjsko marširanje kroz grad uvijek počinju pripremati još od samog početka godine.

"Ova budnica je postala prava tradicija, još od kako sam došla u orkestar, znači dugi niz godina. Nije nam teško ustati kad znamo da nas poslije čeka roštilj i druženje. To je jedna lijepa tradicija", kazala je Anđela Marić.

Glazbena povorka krenula je u šest sati ispred Hrvatskog doma "Hercega Stjepana Kosače" te se uputila Ulicom kneza Mihaila Viševića Humskog, prema raskrižju kod Doma zdravlja, zatim ravno prema i preko Staroga mosta uz zabilježen selfiei i neizostavno fotografiranje vesele promenade, koja se po tom nastavila kretati do izlaza na ulicu Maršala Tita. Vesela povorka je, budeći građane Mostara, nastavila marširati do raskrižja kod bivše robne kuće Razvitak, zatim preko Trga Musala do raskrižja s ulicom Alekse Šantića prema raskrižju s hotelom Ero.

Promenada je potom nastavila buditi građane ulicom dr. Ante Starčevića, ulicom kralja Tomislava i ulicom Kardinala Stepinca, te završila na Trgu hrvatskih velikana - Rondo gdje je nastavljeno druženje s građanima.

Anadolija