Prvi upisni rokovi na Sveučilištu kreću 13. srpnja

simulacija studenti

... ove godine kao i prethodnih broj upisnih mjesta za brucoše iznosi 4000. Prema riječima Voje Višekrune, prorektora za nastavu i studente, nakon prvog roka za sve brucoše bit će upriličen i drugi upisni rok koji će se održati u razdoblju od 14. do 18. rujna. Upisi na studije obavit će se prema rezultatima postignutim u razredbenom postupku, piše Dnevni list.

Nakon objavljivanja natječaja koji se očekuje oko 24. lipnja 2015. godine, prijave za upis za prvi srpanjski razredbeni rok moći će se dostaviti od 29. lipnja do 4. srpnja, dok će za rujanski rok iste moći biti dostavljene od 1. do 5. rujna.

Prijave za drugi rok primat će se isključivo samo za studije na kojima ostane slobodnih mjesta nakon prvog roka. Broj slobodnih mjesta za drugi rok bit će objavljen na oglasnim pločama fakulteta Sveučilišta.

MN: Najtraženiji fakulteti
"Imajući u vidu dosadašnja iskustava, za očekivati je da će najveće zanimanje studenata iskazano omjerom prijavljenih i planiranih mjesta za upis biti na Medicinskom i Farmaceutskom fakultetu. Prošle godine taj omjer na Medicini bio je 5:1, a na Farmaciji 3:1", istaknuo je Višekruna. Također, Višekruna navodi da se veliki broj studenata očekuje i na fakultetima koji imaju široku lepezu ponude studijskih programa kao što su Filozofski i Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti.
"Naravno za očekivati je da će zanimanje i za ostale fakultete biti u granicama planiranih brojki", dodao je Višekruna.

MN: Upis na fakultet
Studenti koji se upisuju u prvu godinu imaju mogućnost upisati se u statusu redovitih studenata za koje sredstva osiguravaju nadležna županijska ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta. Zatim studenti koji su redoviti, a sami sebi plaćaju studij te izvanredni studij za koje sredstva osiguravaju poduzeća ili ustanove u kojima su zaposleni ili sami plaćaju troškove studiranja te studenti koji su strani državljani. Prorektor Višekruna poručio je budućim studentima da se pred upise na fakultet pripreme, a zatim odmore do početka akademske godine.

"Iskoristite ovo razdoblje do početka razredbenih postupaka za učenje, dobro se pripremite, položite prijemni, upišite se na željeni fakultet i onda se dobro odmorite do početka akademske godine", dodao je Višekruna.