Prve transplantacije organa u Mostaru za četiri godine

Mostar, bolnica, Dalmacija, gripa, HNŽ, SKB Mostar, beba, Mostar, bolnica, Mostar, transplatacija bubrega, SKB Mostar, SKB Mostar, Ante Kvesić, SKB Mostar, beba, Nova godina, bolnica, Klinička bolnica Mostar, krv, darivanje krvi, dragovoljno darivanje krvi, cinestar, donacija, SKB Mostar, Mostar, menigitis, smrt, obdukcija, Mostar, djevojčica, crna kronika, bebe, smrt bebe, Mostar, SKB Mostar, liječenja šećerne bolesti, šećerna bolest, šećer, SKB Mostar, beba, SKB Mostar, tečaj, SKB Mostar, Kirurgija, trudnoća, maloljetnice, Vajdana Tomić, SKB Mostar, bubrezi, transplatacija bubrega, Ante Kvesić, SKB Mostar, radnik, ozljeda, SKB Mostar, SKB Mostar, bakterija, SKB Mostar, MJERE, SKB Mostar, HNŽ, naplata, SKB Mostar, Novac, tužbe, SKB Mostar, posjeta, posjeta mostaru, SKB Mostar, djelatnici , zmije, ugriz zmije, SKB Mostar, Natječaj, natječaj za posao, Ljubo Bešlić, gradonačelnik, gradonačelnik Mostara, SKB Mostar, Natječaj, SKB Mostar
Simpozij "Razvoj transplantacijske medicine u regiji" koji je jučer održan na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru značio je i službeni početak procesa višegodišnjih priprema koje su potrebne kako bi izvršile prve transplantacije u mostarskoj bolnici.

- Priča o transplantaciji na ovim prostorima je počela još ‘70-ih godina, ali nedostatak novca i kasnije rat su učinili da sve danas moramo raditi ispočetka. Ne treba mnogo novca za opremu operacijskih dvorana, ali potrebni su nam znanje i struka i već radimo na tome. Ako nastavimo ovim tempom, u roku od četiri godine ćemo imati i operacije transplantacija u našoj bolnici - rekao je ravnatelj SKB-a Mostar prof.dr. sc. Ante Kvesić.

Spomenuti simpozij jučer je okupio brojne stručnjake iz ove oblasti medicine, kao i brojne dužnosnike vlasti koji svojim radom mogu pomoći realizaciji ovoga projekta.

- Više od 350 doktora medicine diplomiralo je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Veliki broj njih je završio specijalizacije i napreduje u znanstvenom radu. Medicinski fakultet će i u budućnosti nastaviti pomagati sve projekte u SKB-u Mostar, rekla je jučer rektorica Sveučilišta u Mostaru Ljerka Ostojić.

Dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Milenko Bevanda u svom uvodnom pozdravu je poručio kako i sam čeka godinama na realizaciju ovoga projekta, te kako je za njega novi izazov ulazak u tim koji bi trebao raditi na transplantacijama jetara.

Jučer su projekt podržali i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a Mladen Bošković, direktorica Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Novka Agić, a stručna izlaganja su imali vodeći domaći stručnjaci, te cijeli tim zagrebačke bolnice Merkur koja već dugo vremena uspješno radi transplantacije.

Pokretač cijelog simpozija je bila hrvatska udruga ‘Transplant' koju je jučer u Mostaru predstavljala Mirela Pandžić. Žena kojoj je prije nekoliko godina transplantirano srce sada ima misiju širenja ideje donorstva organa i transplantacije na ovim prostorima i njena uloga u mostarskom projektu je izuzetna.

Priča o transplantaciji organa u SKB-u Mostar ujedno predstavlja krunu i završetak priče o izgradnji mostarske bolnice. Projekt ima regionalno značenje, a jučer je dobio potporu i predstavnika vjerskih zajednica u BiH.

Večernji list