Prva zgrada će biti useljiva do kraja godine

Ovaj stambeno-poslovni kompleks, koji pored stanova predviđa nove sadržaje kao što su parkirališna mjesta, osnovna škola, supermarket, igralište, zatvoreni bazen i sportski tereni, jest rijetki primjer ozbiljnog ulaganja u Mostaru.

Ideju da se izgradi novo naselje prvi su pokrenuli strani ulagači. Naime, 2001. godine američka kompanija Mid-American Group Europe je u dogovoru s Gradom Mostarom izradila regulacijski plan za taj dio neizgrađenog prostora, te krenula s realizacijom projekta. Amerikanci su počeli s radovima, no prekinuli s istim odmah po završetku prve zgrade. Stanovi su ubrzo rasprodani, a ulagači iz nepoznatih razloga se povlače s projekta. Na mostarsko tržište dolazi nova kompanija "Velbos" iz Žepča koja preuzima projekt u svoje ruke.

Danas, nakon deset godina od prvih radova na projektu "Dolina sunca" jedna zgrada je useljena, a za ostale tri koje su u vlasništvu kompanija "Velbos", na kojim su radovi počeli prošle godine, urađeni su temelji, te će biti sve useljive do 2012.

18 milijuna projekt

U razgovoru s Nehadom Kardovićem, direktorom kompanije Velbos, doznajemo kako je na prvoj zgradi urađeno prizemlje, a trenutačno se radi prvi kat, te će ista biti useljiva do kraja godine.

- Planiramo prvo završiti jednu zgradu, kako bi kupci odmah mogli dobiti stan po sustavu 'ključ u ruke', nakon čega ćemo odmah preći na radove preostalih dviju zgrada. Ukupna vrijednost ulaganja iznosi 18 milijuna maraka. Sve zgrade su potpuno identičnih gabarita kao i prva zgrada koju je radila američka kompanija Mid-American Group Europe. Dužina objekta iznosi 45 metara, širina 18 metara, a to podrazumijeva podrum, prizemlje, četiri etaže, potkrovlje i galeriju, kazao je Kardović. Tvrdi kako su Amerikanci napravili projekt koji po njima nije odgovarao standardima i potrebama ovih područja, te su morali raditi izmjene na istom.
- Stanovi su bili dvoetažni s dvokrilnim vratima, prevelike garsonijere, dugi hodnici, što naš narod ne želi. Odlučili smo napraviti promjene u projektu te su sada dvije lamele u jednoj zgradi, odnosno dva ulaza. Umjesto četrdeset stanova, koliko je u prvom projektu bilo planirano, sada će biti šezdeset stanova, odnosno trideset po ulazu, nastavlja Kardović. Prema njegovim riječima, stanovi će biti određeni u skladu s kupovnom moći, a to su jednosoban stan 55 četvornih metara, dvosoban 60 i 65 četvornih metara te garsonijere u veličini od 30 četvornih metara.

Opremljene suvremeno

- Zgrade će biti opremljene s klima uređajima, te posebnim grijanjem, parketom i kvalitetnim otvorima. Radove izvodimo prema posljednjim standardima u građevinarstvu, s kvalitetnim materijalima i izolacijom, riječi su Kardovića.
- Mislim da je ljudima dosta zgrada sklopljenih na brzinu, koje se rade po sustavu samo da se dođe do novca. Cilj nam je napraviti kvalitetne stanove kako bi ljudi bili zadovoljni boravkom u njima. Sigurni smo da izgradnja neće prestati sve do potpune realizacije projekta, zaključio je Kardović.

Piše: Almedina Bečić /  dnevni-list.ba