FOTO  Prva samostalna izložba zapažene sarajevske grafičarke Renate Papišta u Mostaru

aluminij izložba, Izložba, Renata Papista

Riječ je o prvoj mostarskoj samostalnoj izložbi zapažene sarajevske magistrice grafike koja je, u proteklih dvanaest godina djelovanja, ostvarila čitav niz uspješnih samostalnih i interaktivnih izložbi u BiH, Crnoj Gori, Francuskoj, Hrvatskoj i Srbiji te sudjelovala na skupnim izložbama u Austriji, BiH, Crnoj Gori, Francuskoj, Grčkoj, Hrvatskoj, Japanu, Kanadi, Litvi, Makedoniji, Poljskoj, Sloveniji, Srbiji, Švicarskoj i Turskoj.

- Obadva promjenjiva, obadva živa motiva, kojima prilazim s posebnim zanimanjem za njihovu preobrazbu, ogoljenje, tragove koji ostaju na njima i tragove koji ostaju iza njih. Te motive problematiziram već dulje razdoblje, godinama, primjenjujući grafiku kao osnovnu tehniku, kojom poslije realiziram i crtež. Moglo bi se slobodno kazati i kako crtež u ovomu opusu, koji je još otvorenim u kreativnomu procesu, nosi glavnu zamisao o kojoj progovaram likovnim jezikom - kazala je Papišta, zahvalivši se od srca Galeriji Aluminij i pojedincima koji su pomogli realizaciju njezine izložbe.

U osvrtu na izložene grafike (rađene u tehnikama linogravure, intaglia i drvoreza) i crteže (rađene na različnim vrstama papira), povjesničarka umjetnosti Ema Mazrak u katalogu je izložbe zapisala kako postav, u cijelosti, pokazuje zrelost u idejnomu i u izvedbenomu smislu, slobodu u interpretaciji kroza eksperiment i originalnost u metaforičkomu pristupu i kontekstualiziranju teme, medija i značenja.

- S oba ova otvorena i nedovršena ciklusa problematizira se postojanost traga, kao i tematiziranja, ali i refleksije koju on ostavlja na nama. Promatrajući ove radove, uočavamo dosljednost i otvorenost u izrazu, vitalizam, lakoću rukopisa, ritmizaciju i prozračnost ploha. Ono što nas najviše dotiče istinski su tragovi prolaznosti i vječnosti koji su upleteni u tkivu radova, koje želimo, a ne možemo dokučiti, već samo, kao nijemi promatrači, bilježiti njihovo postojanje - zapisala je, između ostaloga, doc. dr. Mazrak.

Rukovoditelj Galerije Aluminij Darko Juka na poseban je način pozdravio mladu magistricu povijesti umjetnosti Amilu Puzić, naglasivši kako o umjetnosti govori čisto i jasno, neopterećena suvišnim pretencioznostima koje su češće preprjekom, a ne mostom između umjetnika i likovnoga općinstva.

- Ponosan sam na tri ostvarena cilja. Omogućili smo Renati prvi samostalni nastup u našemu gradu, zahvaljujući njezinim Tragovima načinili smo jedan dobrodošao avangardistički odmak od onoga što smo radili proteklih mjeseci, a zahvaljujući Amili uspjeli smo postići ono što bi izložbe i morale biti, a to je poveznicom i mostom jasne i razumljive komunikacije između stvaratelja i njegove publike, nevezano za to koliko je poruka zatomljena ili, pak, razgolićena u izlošcima - prokomentirao je Juka.

Poručivši kako Renatina djela ne treba mistificirati, jer ona hrabro iznosi jasno stajalište i neskrivenu, jasno ocrtanu poruku, Amila je autoricu i ocijenila kao umjetnicu sa stavom. Proglasila je izložbu otvorenom, pozvavši poklonike likovnosti na uživanje u Tragovima koji plijene i koji u Galeriji Aluminij ostaju dostupnima za besplatno razgledanje do 10. prosinca 2015. godine.

Inače, Renata je Papišta rođena u Sarajevu 1981. godine, gdje je 2006. završila dodiplomske, a 2009. i poslijediplomske studije na odjelu Grafika Akademije likovnih umjetnosti, u klasi prof. Dževada Hoze. Sudionicom je brojnih bijenala, trijenala, festivala i kolonija, ali i dobitnicom pet nagrada za grafiku i jedne za crtež. Bila je i mentoricom na međunarodnim radionicama umjetničke grafike u Sloveniji i u Makedoniji. Bavi se eksperimentalnom grafikom / site-specific formom, crtežom, fotografijom i drugim medijima. Članicom je Udruge likovnih umjetnika BiH, a s Dženitom Huseinović čini Tandem Roulettes. Zaposlena je kao viša asistentica na odjelu Grafika ALU Sveučilišta u Sarajevu. Živi i stvara u Sarajevu.

Aluminij d.d.