Provokacija 
u Mostaru ili samo molitva: Bošnjaci najavili klanjanje u središtu grada

Mostar, Mostar, Mostar, turizam, destinacija, Mostar, vaki, grad, Mostar, dan, stanje na cestama, stanje na putevima, AMS BIH, Ljubo Bešlić

Čelništvo Islamske zajednice u Mostaru najavilo je da sljedećeg četvrtka prvi put planiraju organizirati vjerski obred klanjanja povodom Bajrama, i to u središnjoj gradskoj zoni, uz zgradu Hrvatskoga narodnog kazališta, što je izazvalo različite komentare, no općenito zabrinutost zbog mogućih izgreda, piše večernji list.

Poruka

Mostar je grad u kojemu se vrlo sporo vraća povjerenje između Hrvata i Bošnjaka, no, potvrdilo se ranije, svaki novi teži incident, provokacija vraća ovaj proces godinama unatrag. Naime, svih dosadašnjih godina klanjanje Bajram-namaza, posebnoga obreda povodom najvećeg muslimanskog blagdana, obavljala se u sportskoj dvorani u Sjevernom logoru u Mostaru. I niti jedne godine nakon rata nije zabilježen izgred za vrijeme ovoga blagdana. Ove godine Medžlis Islamske zajednice, kojemu je na čelu Ramiz Jelovac, kadar Stranke demokratske akcije i aktualni predsjednik Skupštine HNŽ-a, zatražio je održavanje ove ceremonije na mjestu gdje su zamislili izgraditi Islamski centar, u samom gradskom središtu. Mogući skup, koji još nije odobren, izazvao je jučer buru reagiranja u Mostaru jer se ovaj potez u jednome dijelu grada shvaća kao otvorena provokacija.

Akcija službi

Oko cijeloga događaja, koji bi po sadašnjem raspoloženju mogao predstavljati ‘bure baruta’, kako doznajemo, uključilo se nekoliko agencija za provedbu reda, a oko svega informiran je i Ured visokog predstavnika. Da se krajnje ozbiljno shvaća mogućnost izbijanja izgreda, doznaje se i da se već prate određene potencijalno ‘zanimljive’ sigurnosne skupine koje bi se mogle ‘pobrinuti’ da izgredi dobiju što teže obrise. Ne isključuju se ni mogućnosti da se slični incidenti pojave i diljem Hercegovine - na potezu od Mostara do Stoca - koji su redovito poligon, i to posebno u vremenu izbornih kampanja kada je potrebno usijati nacionalne strasti i popraviti rezultate.

 

Piše: Zoran Krešić