Prosvjed u mostarskom naselju Opine ‘zbog napada, krađa, seksualnih uznemiravanja’

Mostar, opine

...na svog sugrađanina Mehu Volodera, kojeg je, kako tvrde, 7. 8. 2018. godine dok se vraćao s posla napala grupa Roma nastanjena u skladištu nekadašnjeg ‘Velmosa' nanijevši mu teške tjelesne ozljede opasne po život.

Kako je izjavio anesteziolog Mustafa Golić stanje Mehe Volodera je teško ali stabilno. Smješten je na odjel intenzivne njege i u induciranoj je komi, piše mostarski.ba
Mostarska policija je medijima rekla da je istraga o ovom slučaju u toku te da se vodi u suradnji sa tužiteljstvom HNŽ.

Građani Opina tvrde, pozivajući se na izjavu supruge pretučenog Volodera, koja ga je "prva pronašla razbijene glave ležeći na zemlji u prisustvu dvojice Roma", pozvala je hitnu pomoć i policiju" da je "indikativno da je jedan od dvojice policajaca izjavio pred liječnicima na pitanje šta se desilo oštećenom da je Meho pao sa skele, iako nigdje u blizini nije bilo skele".

"Tek naknadnom reakcijom liječnicima, koji su utvrdili da ozleda nije mogla nastati na taj način nego jakim udarcem tupim predmetom u predjelu glave, i na pritisak obitelji, izvršilo se vještačenje koje je dokazalo navode liječnika" - tvrde iz U.G. Opine.
Dalje se navodi da "problemi sa Romima koji su dovedeni u Mostar iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i šire traju već godinama, posebno u ljetnom periodu, u vrijeme turističke sezone".

"Rome u Mostar privlače i otpadi sekundarnih sirovina koji se nalaze neposredno pored naselja Opine i velikog broja motela na magistralnom putu M-17. Većina dovedenih Romi ne posjeduju nikakav indentifikacijski dokument. Pokušaj ubojstva našeg sugrađanina je kap koja je prelila čašu, a stanovnici Opina su već dvije godine izloženi krađama, seksualnim uznemiravanjima djece i žena, paljenjem guma tokom noći i slično" - tvrdi se u dopisu "nadležnim institucijama", koje je dostavljeno i medijima.

Građani Opina okupljeni na skupu u ovom mostarskom naselju navode i kako su naknadnom reakcijom policije privedene dvije osobe romske narodnosti, "koje se trenutno nalaze u pritvoru i za koje postoji opravdana sumnja da su počinile navedeno djelo". Pitaju se i zašto o svemu šuti mostarska policija, te se pitaju kako je moguće da ovaj slučaj "nije uopće zabilježen u policijskom biltenu".
Mještani Opina će, kako tvrde od nadležnih organa zatražiti da se zbog narušene sigurnosti mještana, hitno rasformira nelegalno naselje, spomenuti lokalitet očisti, te zaštiti od mogućeg daljeg naseljavanja. Ukoliko se ne udovolji njihovom zahtjevu, ističu da će "posegnuti za drugim oblicima građanskog djelovanja".