Prošli planovi za Centar 2 i Sjeverni logor?!

Mostar, centar 2, sjeverni logor
Žestoke polemike, prepucavanja, brojna izlaženja za govornicu i obrazlaganja obilježila su sjednicu. Samo za razliku od tada, ovaj put su regulacijski planovi prošli. Ili možda nisu? Na kraju se postavilo pitanje koliko je ruku potrebno za regulacijske planove. Za Centar 2 i Sjeverni logor glasovalo je 18 vijećnika (SDA, SDP, SBiH i jedan vijećnik Narodne stranke Radom za boljitak), dok su suzdržani bili vijećnici HDZ-a i neovisni. Zanimljivo je da nitko nije glasovao protiv planova, niti su se iznosili argumenti za njihovo neusvajanje. Isprve se mislilo da planovi nisu prošli, ali je nakon stanke predsjednik Gradskog vijeća Murat Ćorić zaključio da su to dokumenti nižeg ranga te da je za njih dovoljna natpolovična većina u Vijeću. Proglašavajući odluke usvojenima, Ćorić je napomenuo da njegovo tumačenje može svatko osporavati.
Prava drama

Nakon toga je uslijedila prava drama. Počelo se obrazlagati koliko je ruku potrebno za regulacijske planove. Vijećnik SDP-a Nedeljko Prljeta i vijećnik SDA Faruk Ćupina su tvrdili da je potrebna natpolovična većina, točnije 18 ruku. Govorili su da je za prostorne i urbanističke planove potrebna dvotrećinska odluka, dok za regulacijske - detaljne treba natpolovična. Prljeta je to čak slikovito opisao kazavši da nema potrebe za regulacijske planove davati dvije trećine podrške, jer se tu radi o bloku zgrada. S tim se najviše nije slagao gradonačelnik Ljubo Bešlić koji je, pozivajući se na zakon, osporio Ćorićev postupak, navodeći da se predsjednik Gradskog vijeća ne drži načela. Podsjetio je kako je u prijašnjim slučajevima trebala dvotrećinska većina za usvajanje sličnih odluka. Naveo je primjer iz prošle godine kada Gradsko vijeće nije usvojilo odluku u vezi s uređenjem Španjolskog trga, za koju je glasovao 21 vijećnik. Povlačeći paralelu s time, gradonačelnik je želio kazati da su te dvije odluke iste, i da ovako nastaje potpuno nerazumijevanje.
- Molim vas, nemojmo praviti cirkus na sjednici, ni dovoditi se u zabludu, poručivao je Bešlić vijećnicima i prvenstveno prvom čovjeku Vijeća, ali Ćorić se nije obazirao na njegove zahtjeve i potvrdio je odluku.
- Konstatiram da su ove odluke usvojene, a drugi neka se žale. Tražit ćemo od OHR-a tumačenje o potrebnoj većini, ali odluka je sada prošla, kazao je Ćorić.

Dobra vijest za investitore

Šanse da do ovoga dođe prije sjednice su bile minimalne, i sami vijećnici nisu bili pretjerano optimistični po tom pitanju. Poglavito iz razloga jer je nedavno propao međustranački dogovor na relaciji HDZ - SDA, na kojem je bilo riječi o planovima i njihovom usvajanju. HDZ je tad postavio uvjet i zatražio od SDA odustajanje od izgradnje Islamskog centra u središtu Mostara, i podršku za izgradnju započete konkatedrale u neposrednoj blizini. Zauzvrat bi se dala podrška Sjevernom logoru. SDA za to nije želio ni čuti, a HDZ bez toga ne želi ni razgovarati o planovima i dogovor je propao. Ali na jučerašnjoj sjednici stvari su se dramatično promijenile.
Eventualno usvajanje planova za naselja Centar 2 i Sjeverni logor sasvim sigurno je dobra vijest za sve investitore, koji namjeravaju ulagati na ovim područjima. Naravno, i za one koji su prije određenog vremena investirali u Centru 2, a njihovi projekti su zbog nedostatka plana bili na čekanju. No, do konačne potvrde će se još čekati OHR.

Što donosi Sjeverni logor?

U Sjevernom logoru je planirana izgradnja tisuća stanova, zatim kulturnih, sportskih i drugih objekata, za što već postoje investitori, a procjenjuje se da cijeli projekt vrijedi više od milijardu maraka. Ako projekt bude ostvaren, istočni Mostar će dobiti sve ono što ima zapadni. Pod tim se najviše podrazumijeva izgradnja stadiona (i to po standardima UEFA-e s 5000 parking mjesta), novog trgovačkog centra, te džamije s pratećim vjerskim objektima. Sjeverni logor bi tako postao samom sebi dostatan, svojevrstan "grad u gradu", pogotovo kada se uzmu u obzir objekti Univerziteta u Mostaru koji se tamo nalaze.

Piše: Dalibor Drlje/dnevni list