Proračun veći za pet milijuna, a nema novca za nove stipendiste

... mostarske Gradske uprave, kazavši kako novčanasredstva za novi natječaj nisu predviđena u gradskom proračunu za 2010.

Umanjena sredstva

Iako je najvažniji financijski dokument Grada Mostara veći od prošlogodišnjeg za više od pet milijuna maraka, sredstva za navedenu službu znatno su umanjena, što predstavlja jako lošu vijest za sve studente koji su se na temelju svoga uspjeha nadali novčanoj podršci od gradske vlasti.

- Nažalost, neće se raspisivatinovi natječaj za dodjelu stipendija. Jednostavno nisu pronađene mogućnosti da se planiraju sredstva za novi natječaj, kazala je Sadović.

Prema njezinim riječima, u proračunu su predviđena samo sredstva za studente koje Grad Mostar stipendira otprije.

- Izdvajat ćemo stipendije samo po ugovorima koje smo zaključili prethodnih godina, istaknula je Sadović. Tako je ovogodišnjem proračunom za ukupno 67 studenata predviđeno oko 110.000 maraka, a to je za 40.000 manje u odnosu na iznos koji je bio predviđen po proračunu za 2009.

Lista prioriteta

Za studente koji studiraju deficitarne znanosti izvan Mostara izdvaja se po 200 maraka mjesečno. Studenti koji studiraju ostale studije, u Mostaru ili izvan toga grada, mjesečno dobivaju po 150 maraka.

Gradsko vijeće utvrđuje koji su to deficitirana zanimanja, a listu prioriteta za dojelu stipendija i odluku o dodjeli stipendija donosi gradonačelnik, na prijedlog Povjerenstva za utvrđivanje liste prioriteta za dodjelu stipendija. Kao razlog za neraspisivanje novog natječaja navedena je financijska kriza koja ipka nije spriječila da proračun bude znatno veći od prošlogodišnjeg. Tako u proračunu koji iznosi 60,150.120 maraka nije bilo mjesta za podršku namijenjenu nekolicini novih studenata.