Promoviran 101 diplomant

U nazočnosti roditelja i prijatelja diplomanata, studenata i mnogobrojnih profesora i suradnika Sveučilišta u Mostaru, promovirano je 6 magistara pravnih znanosti, 34 magistra prava, 35 diplomiranih pravnika i 26 pravnika.

Educirani za pravo u 21. st.

Na samom početku svečanosti prigodnim riječima diplomantima se obratio rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Vlado Majstorović kazavši kako im je uručena diploma nagrada za njihovo veliko odricanje te višegodišnji trud i rad.
- Nosite zaslužna i stečena znanja koja ćete imati prigodu na vrlo zanimljiv način iskazati na primjeru naše zemlje koja se trenutačno nalazi u brojnim pravnim problemima, kazao je Majstorović.
Diplomantima se obratio i dekan Pravnog fakulteta prof. dr. Ljubomir Zovko kazavši kako je promocija uvijek važan i svečan trenutak kako za diplomante, tako i za fakultet.

- Na taj dan se svi posebno osjećamo. I vi studenti, ali i mi nastavnici i suradnici, jer smo skupa s vama uspjeli preći put od brucoša i stjecanja prvih znanja pa sve do obrane diplomskih i magistarskih radova. Vaši roditelji i prijatelji sve su te emocije dijelili s vama, a danas dijele vaš i naš ponos, kazao je Zovko. Istaknuo je kako su promovirani diplomanti studirali u vrijeme prijelaza s jednog sustava obrazovanja na drugi, s klasičnog na bolonjski.

- Unatoč svim reformama nastojali smo vam prenijeti ona vjekovna pravna znanja temeljnih načela instituta, iz svake pojedine grane prava te vas osposobili za primjenu bilo koje nove norme pozitivnog prava na konkretnu situaciju. U tom smislu smo bili klasičari, ali klasičari koji su vas educirali za pravo u 21 stoljeću. Nadamo se da smo potaknuli vašu želju za daljnjim studiranjem i stjecanjem novih znanja jer uvijek se može i mora težiti k višem i boljem, kazao je Zovko dodavši kako u svakom čovjeku postoji potencijal za to i treba ga iskoristiti.
- Živimo u vremenu brzih promjena i napretka i tom se vremenu stalno moramo prilagođavati, otkrivati u sebi onu najkvalitetniju unutarnju pokretačku snagu, slijediti je s optimizmom i radošću koja je svojstvena vama mladima, s lakoćom učiti i napredovati u karijeri. Nadam se da smo kroz proteklo vrijeme uspjeli usaditi tu vjeru u sebe i vlastite sposobnosti, poručio je Zovko diplomantima.

Neprepoznavanje diploma

Istaknuo je kako Pravni fakultet u ovoj akademskoj godini pokreće multidisciplinarni doktorski studij u trajanju od tri godine te je iskazao nadu kako će neki od promoviranih diplomanata biti njegovi polaznici. Također je napomenuo kako u praksi postoji određeno neprepoznavanje novih bolonjskih diplomanata, prvostupnika i magistara struke.
- Mislim da je vama suvišno pojašnjavati da je onaj tko je magistar pravne struke ujedno i diplomirani pravnik i pravnik. Jamčim vam da ste stekli diplome koje su uvijek bile prepoznate kao kvaliteta znanja za našu pravnu struku, poručio je Zovko studentima poželjevši im da što skorije nađu željeno zaposlenje.

Piše: Ivana Previšić / dnevni-list.ba