Privatno zemljište koči davanje na koncesiju RC Buna

HNŽ daje koncesiju

Od Edite Avdić, iz gradske Službe za podršku biznisu, doznajemo kako se po pitanju RC Buna intenzivno održavaju sastanci, međutim, postoje određene nedoumice koje i koče raspisivanja natječaja za dodjeljivanje na koncesiju.

- Ustanovljeno je kako je jedan dio zemljišta navedenog prostora privatno vlasništvo, pa se pokušava s gradskim pravobraniteljem prije raspisivanja natječaja riješiti taj dio na najbolji mogući način, tako da sutra onaj tko bi uzeo Bunicu i tu ulagao, ne bi imao problema, kazala je Avdić. Kazala je kako nije još usuglašeno hoće li se ići ponovno s javnim pozivom za iskazivanjem interesa od potencijalnih investitora ili će se ići izravno s raspisivanjem natječaja za davanje na koncesiju.

- Ukoliko će se ići izravno s raspisivanjem natječaja, mora se pričekati dok se ne iznađe rješenje s fizičkim osobama koje su vlasnici tog zemljišta, kazala je Avdić.

Pojasnila je i kako po Zakonu o koncesijama istu može dodjeljivati županijsko ministarstvo, a ne Grad, ali da Grad može dati neku odluku ili preporuku da je zainteresiran da županija raspiše da se navedeno područje da pod koncesiju, ili da Grad donese odluku da se taj prostor da pod zakup kojim bi se točno namjenski odredilo kako i u koju svrhu se prostor daje u zakup.

- Traži se najbolje moguće rješenje kako potencijalni investitor ne bi imao problema pri ulaganju, kazala je Avdić.

'Zlatna koka'

Pored vijećnika Olivera Solde, koji tvrdi da potencijalni investitori zainteresirani za milijunska ulaganja u ovo područje postoje, te kako je potrebno žurno raspisati natječaj za dodjelu koncesije Rekreacijskog centra Buna, i drugi vijećnici su podržali inicijativu navodeći kako je potrebno što prije oplemeniti prostor RC Buna koji je, navode, trenutačno uzurpiran ilegalnom gradnjom te zbog nemara propada.

Vijećnik Slađan Bevanda je kazao kako po ovom pitanju treba reagirati što ažurnijebudući da je sezona na pragu.

- Investitori koji su zainteresiran za ulaganje žele početi ulagati što prije.Vjerojatno bi htjeli iskoristili i ovu sezonu koja je pred nama, velika šteta je što onakav prirodni biser stoji neuređen. Na kraju krajeva i sramota je veliki potencijal ne iskoristi, bitan za cijeli grad, a posebno za ovo gradsko područje, kaže Bevanda.

Istog mišljenja je i vijećnik Ćazim Lulić koji kaže kako je sramota da onakav prostor, od kojeg svi mogu imati koristi, propada.

- RC Buna je 'zlatana koka' Mostara. Velika šteta bi bila da se prostor ne oplemeni i ne dovede u namjenu. Potrebna je malo brža reakcija Gradske uprave kako bi se krenulo s aktivnostima, kazao je Lulić, dodavši kako ovaj projekt ima potporu od većine vijećnika. Vijećnik Miljenko Paunovski inicijativu također podržava navodeći kako je najgora moguća varijanta ova trenutačna, kada nekad poznato mostarsko izletište zbog nemara i odugovlačenja propada.

Turistički i ekonomski razvoj

Podsjetimo kako je u dva navrata dosad raspisivan poziv za iskazivanje interesa potencijalnih investitora za koncesijom, međutim, oba su završila bez nekih konkretnih zaključaka. Gradski vijećnici su mišljenja kako je Gradu Mostaru, a i svim građanima u cilju da se taj prostor oplemeni, a isto se može samo ulaganjem i dovođenjem gostiju na ovo mjesto kako bi taj dio grada postao ono što je nekad bio. Obnova RC Buna djelovala bi afirmativno na grad Mostar te njegov turistički i ekonomski razvoj.

Izvor: Dnevni list