Priopćenje za javnost Kluba Hrvata u Gradskom vijeću Grada Mostara

Stara gimnazija u Mostaru

U povodu zakazane svečane sjednice Gradskoga vijeća Grada Mostara koja će se održati u ponedjeljak, 26. ožujka 2012. godine u 12.00 sati  i svečanosti otvorenja  Gradske vijećnice,  Klub Hrvata u Gradskom vijeću Grada Mostara , a u povodu priopćenja za javnost Kluba Bošnjaka iznosi slijedeće :

Klub Hrvata u Gradskom vijeću Grada Mostara izražava svoje veliko iznenađenje i čuđenje sadržajem i retorikom priopćenja za javnost Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara koje je prepuno uvredljivih izjava kako na račun obilježja tako i na račun poginulih pripadnika hrvatskoga naroda. To što Klub Bošnjaka u Gradskom vijeću Grada Mostara u 21. stoljeću se služi davno zaboravljenom retorikom može imati samo jedan uzrok a to je pogubnost politike koja nema što ponuditi svom biračkom tijelu , pa se radi toga služi opstruiranjem svega pozitivnog i afirmativnog što se čini u ovom gradu. 

Pri svemu, ovome spominju se toliko potrošene floskule fašizma, nacionalizma, genocidnosti što nikako ne može biti retorika jedne uljuđene društvene zajednice. Zabrinjava i spoznaja da takve i slične formulacije kontinuirano dolaze iz istoga političkog miljea.

Razlozi koje Klub Bošnjaka u Gradskom vijeću Grada Mostara ističe za nedolazak i nesudjelovanje u radu svečane sjednice Gradskoga vijeća Mostara ni čim se ne mogu opravdati.

Spomenik poginulim hrvatskim braniteljima koji je postavljen na rubu partera Gradske vijećnice na istom mjestu gdje je prethodnih godina stajao Križ kao simbol njihovoj žrtvi, je kompromis, a ne provokacija jer je upravo Klub Bošnjaka tražio uklanjanje navedenog obilježja. 

Podsjećamo da politički predstavnici hrvatskoga naroda nikada i ni u jednom slučaju nisu izrazili svoje negodovanje na postavljanje spomen obilježja poginulim iz reda bošnjačkog, srpskoga i ostalih naroda, pa ni u konkretnom slučaju nelegalnog postavljanja spomenika na površini u Sjevernom logoru ispred Javnog poduzeća "BH Pošta", a koje je u vlasništvu Vlade Federacije BiH, kao i spomen obilježja na lokalitetu kod Hotela "Ruže" na samom ulazu u staru gradsku jezgru.

Uvrede upućene hrvatskim braniteljima, kao i gradonačelniku Grada Mostara Ljubi Bešliću, smatramo vrlo neprimjerenim i politički nekorektnim.
Također smatramo da sve izrečeno u priopćenju Kluba bošnjačkoga naroda u Gradskom vijeću služi homogeniziranju bošnjačkog biračkoga tijela i ima za cilj podjelu grada i neprihvaćanje odluke Ustavnoga suda BiH, bez obzira na stajalište većine građana Mostara.

Klub Hrvata u Gradskom vijeću Grada Mostara poziva sve dobronamjerne građane da ne nasjedaju na političke provokacije koje prizivaju duhove prošlosti.
Krajnje je vrijeme da se u Bosni i Hercegovini i Gradu Mostaru okrenemo europskoj budućnosti i prosperitetu svih građana, tim više što ćemo za godinu dana biti udaljeni samo 40 kilometara od granica Europske unije.

Na koncu pozivamo sve građane Mostara da u ponedjeljak, 26. ožujka 2012. u razdoblju od 14.00 do 16.00 sati posjete Gradsku vijećnicu za koju se nadamo da će u budućnosti biti mjesto susreta, dijaloga i na ponos našem Gradu.