Priopćenje sa XVIII. redovnog godišnjeg zajedničkog zasjedanja BK BiH i HBK

Apostolski nuncij, nadbiskup Želimir Puljić, crkva Presvetoga Srca Isusova u Potocima, potoci-mostar

... pokraj Mostara pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, predsjednika BK BiH, i nadbiskupa zadarskog mons. Želimira Puljića, predsjednika HBK. U radu zasjedanja sudjelovala su 24 člana dviju Biskupskih konferencija dok su se petorica članova ispričala zbog zdravstvenih razloga ili priprave za biskupsko ređenje, 27. veljače u Splitu.

Na dijelu zasjedanja sudjelovao je i apostolski nuncij u BiH nadbiskup Luigi Pezzuto koji je potaknuo biskupe da nastave jačati suradnju među sestrinskim partikularnim Crkvama utemeljenu na ravnopravnosti i jednakosti dostojanstva svih Crkava, a na uzajamnu korist na putu evangelizacije.

Biskupi su izabrali pomoćnog biskupa vrhbosanskog mons. Peru Sudara, predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, na novi petogodišnji mandat. Saslušali su njegovo izvješće i izrazili potporu njegovu zauzimanju za što organiziraniji i učinkovitiji rad hrvatskih katoličkih župa i misija širom svijeta.

Nakon što su saslušali iscrpno Izvješće ravnatelja dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu vlč. Tomislava Markića o stanju 186 hrvatskih katoličkih župa, misija i zajednica, koliko obuhvaća hrvatska inozemna pastva, biskupi su izrazili zahvalnost svim svećenicima, redovnicima, redovnicama, đakonima i pastoralnim suradnicima i suradnicama koji skrbe za brojne Hrvate katolike širom svijeta. Pozivaju i potiču sve članove svojih biskupijskih zajednica, koji su iz raznih razloga, otišli iz svoje domovine, da ostanu vjerni i odani članovi Katoličke Crkve ne zaboravljajući svoj rodni zavičaj i pripadnost svom hrvatskom narodu. Zahvaljuju svima koji su, konkretnom pomoću ljudima pogođenim poplavama ili drugim osobama pogođenim neimaštinom, pokazali svoju ljubav prema potrebnima u kraju i zemlji odakle potječu. Raduje ih što i u hrvatskim katoličkim obiteljima i misijama ima onih koji su odazivaju Božjem pozivu na put svećeništva ili redovništva te se uključuju u biskupije ili provincije na čijem teritoriju trenutačno žive. Sa žalošću su primili vijest da se, na temelju podataka iz inozemne pastve, ne smanjuje broj onih koji uvjete za svoju egzistenciju traže izvan Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine i drugih krajeva gdje Hrvati stoljećima žive. Biskupi su izrazili potporu za planirane projekte Ravnateljstva: Ljetnu školu hrvatskoga jezika, povijesti i kulture i Formaciju animatora mladih.

Saslušavši Izvješće predsjednika pro tempore Biskupskog povjerenstva za Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima mons. Tome Vukšića, vojnog biskupa u BiH, o službenom pohodu Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima u Rimu u siječnju ove godine, biskupi su izrazili najiskreniju zahvalnost dosadašnjem rektoru mons. Juri Bogdanu, novom vojnom biskupu u RH, za sve što je, tijekom svoga dugogodišnjeg obnašanje službe učinio za spomenuti Zavod i za Crkvu u hrvatskom narodu.

Nakon što su predsjednik Hrvatskoga Caritasa mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski, i predsjednik Caritasa BiH kardinal Puljić izvijestili o korizmenoj akciji „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini 2016.", koja se provodi po deseti put u Republici Hrvatskoj, i o Nedjelji solidarnosti koja će se, na inicijativu Vijeća za kler BK BiH, po prvi put provesti u BiH u treću korizmenu nedjelju, 28. veljače, biskupi su izrazili zahvalnost svima koji na razne načine podupiru ovu međusobnu povezanost u Crkvi u istom narodu.

Svjesni činjenice progona kršćana, ali i mnogih drugih, biskupi su razmišljali o načinima kako na konkretan način pomoći kršćanima u zemljama Bliskog Istoka.

Predsjednik Vijeća za opće misije HBK mons. Slobodan Štambuk, u svom Izvješću biskupima o zajedničkom nastupanju i zastupanju u poslovima za misije, izrazio je veliko zadovoljstvo zbog zajedničkog djelovanja Nacionalnih uprava u RH i u BiH posebno ističući zajedničko izdavanje misijskog mjesečnika „Radosna vijest" i redovite godišnje susrete koji se naizmjence organiziraju u RH i u BiH za misionare i misionarke tijekom njihova ljetnog odmoru u domovini.

Biskupi su saslušali Izvješće predsjednika Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij mons. Mile Bogovića, biskupa gospićko-senjskog, koji je prikazao sustavan rad članova Komisije i biskupijskih povjerenika na sastavljanju popisa žrtava katolika u totalitarnim sustavima s ciljem da među njima budu pronađeni svjedoci vjere za koje bi se pokrenuo proces beatifikacije.

Informirani o tijeku pripreme za izdavanje novoga Kantuala, nakon rasprave biskupi su zadužili predsjednike Biskupske komisije HBK za liturgiju i Vijeća za liturgiju BK BiH da im u što skorije vrijeme priprave konkretan prijedlog za tiskanje Kantuala koji bi zajednički izdale ove dvije Biskupske konferencije.

Svi nazočni biskupi, u zajedništvu s apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini nadbiskupom Luigijem Pezzutom, sudjelovali su, 25. veljače na zajedničkom Misnom slavlju u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve. Svečanom Euharistijskom slavlju predsjedao je i propovijedao nadbiskup Želimir Puljić, rodom iz Mostarsko-duvanjske dijeceze, u povodu proslave 25. obljetnice svoje biskupske službe.

Bijelo Polje, 26. veljače 2016.

Tajništvo HBK

Tajništvo BK BiH

ktabkbih.net