Presuda obradovala mještane Kruševa, Gubavice i Pijesaka

Kruševo

Ovom presudom je poništen najosnovniji akt u procesu prodaje državnog šumskog zemljišta u iznosu od 1,390.000 metara četvornih koje je prodano po cijeni od 4 feninga. Odvjetnik Damir Sadović, koji je zastupao mještane, kaže da je federalno resorno ministarstvo presudom poništilo sva donesena rješenja.
- Prema tome, poništene su sve kasnije radnje i sud je rekao da su bile nezakonite, naveo je Sadović.
Borba Davida i Golijata

Donesenom presudom mještani su dobili pravnu bitku koja je trajala od 9. siječnja 2007. kada je Udruženje povratnika Pijesci podnijelo kaznenu prijavu protiv aktera prodaje državnog zemljišta. Nedugo zatim Udruženju povratnika Pijesci u zajedničkoj borbi protiv nelegalne prodaje pridružuju se i udruženja iz Kruševa, udruga Eko i udruga Posjed. Oni tada kreću u pravnu borbu protiv svih aktera prodaje, koju Ibrahim Rahimić, vijećnik Gradskog vijeća Mostara i predsjednik Udruženja povratnika 'Pijesci', naziva borbom Davida i Golijata.  
- David su bili mali, obični ljudi Kruševa, Gubavice i Pijesaka, a Golijat su bili visokorangirani političari i kadrovi stranaka HDZ-a BiH, SDA i SBiH-a na različitim razinama vlasti. Od početka smo znali da je zakon na našoj strani jer se državno šumsko zemljište ne može prodavati. A sama cijena od 4 feninga priliči tomu da kriminalno djelo bude još kriminalnije, smatra Rahimić. Njegove tvrdnje pokrepljuje i činjenica kako na ovim terenima cijena građevinskog zemljišta iznosi 12,67 maraka, i radi se o šestoj građevinskoj zoni Grada Mostara. Prema njegovim računicama, državno zemljište je prodavano 324 puta jeftinije od stvarne cijene, prema procjenama, i država je oštećena za oko 17 milijuna maraka.

Nema predaje


Ova presuda je mještanima na neki način satisfakcija koja ne znači i njihovu predaju.
- Na ovaj način mještani su dobili i pravnu bitku, a sada je otvoren i put Županijskom tužiteljstvu da konačno podigne optužnicu protiv svih aktera pljačke. Također je omogućeno i ministrici poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNŽ-a Vesni Pinjuh i županijskoj pravobraniteljici Editi Ljubičić da podignu tužbeni zahtjev za raskid kupoprodajnog ugovora, naglasio je Rahimić. Na kraju svega treba kazati da je borba imala još jednu pozitivnu stvar te da je ujedinila mještane Kruševa, Gubavice i Pijesaka, koji su se zajednički, bez obzira na vjeru i naciju, borili protiv rasprodaje državnog zemljišta.

dnevni list