Preko Facebooka prijete rušenjem križa na Humu

Preko Facebooka prijete rušenjem križa na Humu

Ali zato rat i prijetnje doživljavaju svoju kulminaciju na društvenim mrežama. Redakciji Večernjeg lista je upućeno nekoliko poruka preko e-pošte u kojima se upozorava na prijetnje rušenja križa na brdu Hum iznad Mostara. Jedna od prijetnji je upućena preko Facebook profila osobe pod imenom Karlo Grabovac.

Prijeteća poruka
- Ovo ruglo više Mostara je politički križ i nema ni najmanje veze s nekom duhovnošću. Dapače, pogrda je napravljena da bi fašistoidni i isprani umovi pokušavali utjecati na normalne građane ovog grada. Ovo će trebati razmontirati i otjerati na otpad. I to će biti prije nego sto mislite - napisao je Grabovac na svome profilu. U kasnijoj raspravi koja je uslijedila predlaže se i stavljanje eksploziva pod križ na brdu Hum. - Pola kile trotila... bi riješilo problem... - piše izvjesni Željko Zlatarević.

Naravno, nije dugo trebao čekati na odgovor Facebook prijatelja. - To je već uznemiravanje i grehota za prirodu. Dovoljno je samo Romima dopustiti i operušat će ga za dva sata i sve će uredno završiti na otpadu za reciklažu. Ima tu željeza i aluminija koliko hoćeš - odgovorio mu je Grabovac.

Ovakve dijaloge posljednjih dana na društvenim mrežama nije teško naći. U Policijskoj upravi Mostar nam je rečeno kako oni znaju za ove prijetnje, te kako slične glasine već duže vrijeme postoje.

- Mi svako malo imamo informacije ili dobivamo glasine kako će križ na Humu biti srušen ili miniran. Naravno da pratimo situaciju. Radi se o jako osjetljivom pitanju - rekao nam je načelnik PU Mostar Draženko Miletić. Inače, u nekoliko navrata uništavane su postaje na Križnom putu na brdu Hum. U tim napadima lomljeni su i bacani križevi i svi ostali simboli Katoličke crkve.

Vjerska netrpeljivost
Počinitelji su ostali nepoznati, a oštre reakcije javnosti na ovakve rušilačke pohode motivirane vjerskom netrpeljivošću su izostale. Naravno, zadnje prijetnje dobivaju poseban ton kada se uzmu u obzir događaji od prije sedam dana i paljenje zgrada u Mostaru. S druge strane, brojne udruge pozivaju na smirivanje napetosti i na rješavanje problema na miran i dostojanstven način. Brojni su dali potporu prosvjednicima i borbi za prava radnika, ali su i upozorili kako sve više radikalnih skupina želi manipulirati prosvjedima u cijeloj BiH.

Vecernji list