Prekinuta sjednica Skupštine HNŽ-a

Prvotni prijedlog dnevnog reda predviđao je dvije točke: određivanje roka za dostavu kandidacijskih lista za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH te formiranje privremene komisije za izbor delegata u taj dom.

HDZ 1990 predložio je proširenje dnevnog reda ubacivanjem izbora rukovodstva županijske Skupštine prije spomenute dvije točke, a kako niti jedan prijedlog nije dobio potrebnu većinu glasova sjednica je prekinuta.

Nova je sazvana za sljedeći petak do kada bi predstavnici političkih stranaka, kako je rečeno na današnjoj sjednici, trebali postići kompromis oko dnevnog reda.

SDP BiH optužio je dva HDZ-a da blokiraju rad Skupštine HNŽ-a, a samim tim i uspostavljanje vlasti na federalnoj razini, što su zastupnici HDZ-a odbacili istaknuvši kako Poslovnik o radu Skupštine HNŽ-a propisuje da se prvo mora izabrati novo rukovodstvo.

Predsjedavajući Skupštine HNŽ-a u prošlom sazivu Ramiz Jelovac (SDA), koji vodi sjednice i u novom sazivu, u izjavi za novinare potvrdio je da Poslovnik prvo predviđa formiranje klubova zastupnika i izbor rukovodstva, no to ni četiri mjeseca nakon izbora nije učinjeno.

SDP-ov zastupnik Aner Žuljević kazao je kako se novo rukovodstvo moglo izabrati davno da se to zaista i željelo.

"Sasvim je jasno da HDZ BiH blokira dovršetak izbornog procesa. Ako predlažete točku izbora rukovodstva Skupštine, a nemate prijedlog svojih kandidata, onda ste došli samo da blokirate proces", izjavio je Žuljević.

Dodao je kako se u sljedećih sedam dana može dovršiti i proces izbora rukovodstva Skupštine i izbor delegata za Dom naroda, te da će nakon sljedeće sjednice biti jasno "tko želi raditi u interesu građana, a tko blokira cijeli proces".

(Fena)