Predstavnici Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Republike Srbije posjetili Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ

Zavod za zdravstveno osiguranje, Mostar
... direktor sektora za razvoj i informacijske tehnologije Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Republike Srbije Miloš Matejić sa suradnicima.

Razlog njihovog posjeta je nastavak već uspostavljene dobre suradnje te upoznavanje s radom Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ i projektima koje Zavod provodi.

Posebnu pozornost predstavnici Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Republike Srbije posvetili su projektu Integriranog zdravstvenog informacijskog sustava (IZIS) koji je Zavod pokrenuo prije nepunih godinu dana, a koji je već ušao u primjenu u svim domovima zdravlja i svim ljekarnama s kojima Zavoda ima ugovor.

Cilj uvođenja informacijskog sustava je osiguranicima pojednostaviti i ubrzati ostvarenje svih prava iz oblasti zdravstvene zaštite, liječnicima olakšati rad te smanjiti broj nepravilnosti prilikom propisivanja i izdavanja lijekova na recept, upućivanju na specijalističke preglede kao i praćenje opravdanosti odobravanja i dužine trajanja bolovanja. Uvođenjem ovog sustava Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ dobiti će jedinstven i sveobuhvatan informacijski zdravstveni sustav koji će omogućiti kvalitetnu i brzu kontrolu svih usluga koje se pružaju osiguranicima te mogućnost kontrole i sprječavanja nepotrebnih troškova.

Samo neke od pogodnosti koje nudi ovaj sustav su, umjesto dosadašnjih papirnatih, elektronski zdravstveni kartoni, elektronski recepti za propisani lijek kao i elektronska uputnica liječniku specijalistu.

„Republički fond za zdravstveno osiguranje Republike Srbije također se opredijelio za informatizaciju zdravstvenog sustava. Držimo da će nam uvelike pomoći iskustva fondova i zavoda koji su već uveli ovaj sustav. Promatrajući stanje u regiji zaključili smo da Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ razvija najnapredniji informacijski sustav te nam je bila želja posjetiti upravo ovaj Zavod, čuti iskustva i vidjeti funkcioniranje sustava u praksi" kazao je direktor IT sektora Miloš Matejić.

U dva dana posjeta Zavodu predstavnici Fonda Republike Srbije s rukovoditeljicom projekta Integriranog zdravstvenog informacijskog sustava (IZIS) Renatom Karačić posjetili su nekoliko ugovorenih ljekarni u Hercegovačko - neretvanskoj županiji te Dom zdravlja Čapljina i Dom zdravlja Mostar kako bi vidjeli primjenu IZIS- a u praksi.

„Veoma smo zadovoljni onim što smo vidjeli u ljekarnama i domovima zdravlja koje smo posjetili. Vidjeli smo kako sustav funkcionira i kako na isti gledaju zdravstveni djelatnici koji ga primjenjuju u praksi. Želja nam je ovakav sustav primijeniti u zdravstvenom sustavu Republike Srbije" riječi su direktora Matejića.

Nakon obilaska terena upriličen je radni sastanak s direktorom Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ Radom Bošnjakom i rukovoditeljima sektora i ureda Zavoda.

„Dobra suradnja među zavodima i fondovima u Bosni i Hercegovini i regiji najbolji je način razmjene iskustava i prenošenja istih u praksu. Nedvojbena je potreba kontinuirano tragati za pozitivnim i naprednim praksama, ali ne zanemarivati niti negativna iskustva drugih zavoda i fondova koja je, zahvaljujući pravovremenim saznanjima, moguće izbjeći" kazao je direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ Rade Bošnjak.

Na održanom sastanku predstavnici Fonda Republike Srbije imali su prigodu upoznati se sa svim projektima i aktivnostima Zavoda. Po riječima direktora Bošnjaka i ovaj posjet određeno je priznanje Zavodu zdravstvenog osiguranja HNŽ za poslove koje radi i projekte koje razvija.