Predstavljena monografija Gimnazije fra Grge Martića

Mostar, monografija
Autor "Gimnazije novoga doba" i umirovljeni profesor Marinko Jovanović kazao je kako je knjiga zamišljena kao povijesni pregled razvoja škole koja je u svom postojanju prošla brojne uspone i padove, ali i iznjedrila mnoge danas uspješne ljude.

- Najgori period ove gimnazije bio je za vrijeme rata kada je škola imala samo 136 učenika, a danas je ona jedna od najreprezentativnijih srednjih škola u BiH, a posebice u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, gdje se nalazi na prvom mjestu, bez neke posebne konkurencije. Također nju su pohađali i završili brojni korisni članovi naše zajednice iz područja gospodarstva, sporta, kulture poput Davora Pehara, Željka Ćorića, Želimire Raspudić, Blaža Sliškovića, Željka Boguta, Ornele Vištice, Maria Drmaća i tako dalje - kazao je Jovanović.

Ravnateljica Gimnazije fra Grge Martića u Mostaru Zdenka Leženić kazala je kako je ta gimnazija od svojih početaka pa do danas zadržala konstantu, iako je radila u različitim okolnostima, fazama i kroz različite obrazovne sustave, a ta konstanta je izvrsnost u odgojnom i obrazovnom smislu.

- To pokazuju brojna priznanja koja su naši učenici dobili na mnogim natjecanjima i manifestacijama gdje se nije vrjednovalo samo znanje nego i općeljudska komponenta. Taj dugotrajan rad, kvalitetu i tu izvrsnost Marinko Jovanović pokušao je zabilježiti u svojoj monografiji koja je danas predstavljena - kazala je Leženić.

Recenzenti monografije dvojica su sveučilišnih profesora Mladen Bevanda i Milan Vego, a pogovor knjige napisao je predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg, koji je također nazočio današnjoj promociji 45. generacije maturanata i predstavljanju monografije "Gimnazija novoga doba".

dnevni list