FOTO  Predstavljena knjiga 'Huda jama - strogo čuvana tajna'

predstavljanje knjige

Huda jama (rudnik) u dubokim oknima svojih tunela više od 50 godina skrivala je tajnu stravičnog komunističkog zločina. Procjenjuje se da je u ovom rudniku 1945. ubijeno oko 3 000 ljudi, uglavnom Hrvata, a među pobijenima je bio i veliki broj žena.

Da bi skrili svoj bezumno zločin, dijelove rudnika u kojima su ostavili pobijene komunistički egzekutori su odijelili od ostalih tunela s nekoliko pregradnih zidova. Napušteni rudnik kod Hude Jame samo je jedna od 600 masovnih grobnica u Sloveniji, brojnih stratišta hrvatskog naroda. Tunel Barbarin rov otkopan je prije sedam godina, a samo otkopavanje trajalo je nekoliko godina jer je okno bilo zatvoreno drvenim, betonskim i glinenim pregradama.

Ostaci žrtava u ovoj masovnoj grobnici ukazuju na okrutnost počinitelja žrtve su umirale u agoniji, a mnoge su bile u dubini okna žive zazidane. Knjigu Huda jama, na hrvatskom jeziku, može se naručiti na broj: 099 688 0366. Cijena knjige je : 100 HK. Predstavljanju knjige u ime Grada Mostara nazočan je bio Božo Ćorić, načelnik Odjela društvenih djelatnosti.

O strašnom i nekažnjenom zločinu koji su počinili partizanski zločinci američka filmska tvrtka iFilms LLC u suradnji sa Hrvatskim Filmskim Institutom u proizvodnji je dokumentarno igranog filma o Hudoj Jami odnosno o stradanju hrvatskih, slovenskih i austrijskih civila koji su bez suđenja zvjerski mučeni i pogubljeni od strane komunista 1945 godine, par tjedana nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Finalna verzija filma bit će na hrvatskom i engleskom jeziku, a film će biti prikazan na festivalima diljem svijeta , distribuiran na fakultete po Americi, Kanadi i EU te podijeljen članovima Američkog kongresa odnosno Europske unije i predstavljen pred Vijećem naroda u UN-u. Film se radi prema predlošku istoimene knjige Romana Leljaka Huda jama.