FOTO  Predstavljen projekt povećanja konkurentnosti MSP-a kroz stvaranje udruženja i uspostavljanje tvornice za učenje

sveucilist
...  „Povećanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća kroz stvaranje udruženja poduzeća i uspostavljanje tvornice za učenje - Learning Factory". Cilj projekta je povećavanje konkurentnosti i inovativnosti malih i srednjih tvrtki iz sektora metala i plastike.

Osnovna aktivnost je stvaranje infrastrukture za suradnju tvrtki kroz formalno udruživanje s definiranjem misije, vizije i strategije, potom izgradnja inovativne infrastrukture za obrazovanje, istraživanje i inovacije koja bi bila na raspolaganju za djelatnike tvrtki i studente fakulteta (Tvornica za učenje).

Projekt je predstavio prof. dr. Ivica Veža s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu te naglasio kako je projekt vrlo važan jer se pokušava uklopiti u Europsku mrežu inovativnih pametnih tvrtki kroz Tvornicu za učenje: „Osnovna ideja je da se sruši zid između sveučilišta i gospodarstva, odnosno industrije, te da se studenti još za vrijeme studija privikavaju na praktični način razmišljanja i rada. Na ovaj način će se prilagoditi uvjetima koji ih sutra čekaju u realnom radnom prostoru."

Glavni voditelj projekta je Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike uz partnere FEAL, Miviko, TEM Mandeks, TT Kabeli, Weltplast, SIK, Bilton, Škutor, Femis, Općina Posušje i Grad Široki Brijeg.

-„Projekt je važan za cijelu zajednicu, a posebice za naše studente jer stvara infrastrukturu gdje možemo raditi zajedno, odnosno, praktično naši studenti u stvarnom tvorničkom okruženju uz pomoć djelatnika Fakulteta. Ovo je veliki prostor za zajednički praktični rad i razmjenu postojećih i stjecanje novih znanja. Fakultet kroz projekt dobiva pomoć u opremanju prostora Tvornice znanja što je iznimno značajno za razvoj naših studenata - budućih inženjera." Istaknuo je dekan FSRE prof. dr. Željko Stojkić.

Vrijednost projekta iznosi 185.000 KM, a prijavljen je i prihvaćen u okviru Mjere 3: Pojačana suradnja između javnog i privatnog sektora pri provedbi mjera ekonomskog oporavka i privrednog razvoja, na osnovu javno-privatnog dijaloga i partnerstava za unapređenje inovacija, EU ProLocal Programa za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini. Sufinanciran je uz potporu Europske Unije i implementiran uz pomoć GIZ-a.