Predstavljanje SCIENTIX obrazovnog web potrala u OŠ Buna

SCIENTIX
...osnovnih i srednjih škola iz prirodoslovnih područja: fizike, matematike, kemije, biologije, informatike i geografije. Ovaj projekt se po prvi put prestavlja na području Hercegovine u OŠ "Marina Držića" na Buni u četvrtak, 25.9. u 18 sati.

Scientix je projekt koji ima za cilj promoviranje i podršku suradnje diljem Europe među STEM (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) učiteljima, istražiteljima obrazovanja i drugim obrazovnim stručnjacima.
Scientixom upravlja Europska mreža škola (EUN) koja je ključni čimbenik u obrazovanju, a predstavlja mrežu od 31 ministarstva obrazovanja u EU i šire. Organizacija nudi brojne obrazovne projekte te vodi put ka učinkovitom korištenju obrazovnih tehnologija, čime oprema nastavnike i profesore vještinama kojima mogu uspjeti u društvu znanja.

"Uzimajući u obzir trenutna ograničenja za profesionalni razvoj u državi te barijere koje su postojale u sudjelovanju u EU povezanim inicijativama za daljnje profesionalno unapređivanje obrazovnog kadra, osobito nastavnika u osnovnim I srednjim školama naš cilj je ovim projektom osigurati da znanje I mogućnosti usavršavanja dođu do korisika. Scientixov portal prikuplja i nudi nastavne materijale i rezultate istraživanja iz znanstvenih obrazovnih projekata koje financira EU sa suradnjom niza nacionalnih inicijativa. Materijali su dostupni na hrvatskom jeziku. Važnost I nužnost usavršavanja nastavnika na ovoj razini prepoznala je I ministrica Helena Lončar uz čiju potporu će pristup Scientixu biti omogućen i nastavnicima u školama Zapadnohercegovačke županije." kazala je dr.sc. Mirjana Milićević.

Program će predstaviti zamjenik ambasadora za Scientix u Bosni I Hercegovini profesor Ivan Đerek "Kao zamjenik ambasadora za FBiH cilj mi je unapređivanje obrazovnog sustava na lokalnoj i državnoj razini. Bilo bi mi drago da upoznam nastavnike i profesore s EU projektima u koje se mogu uključiti, kao i o seminarima ili konferencijama u kojima mogu sudjelovati; dati im smjernice u korištenju novih tehnologija koje će pomoći njima i njihovim učenicima u stjecanju novih znanja iz područja fizike, matematike, kemije, biologije, informatike i geografije; dati im smjernice za korištenje Scientixovog resursnog repozitorija; uključiti ih u europsku mrežu obrazovnih projekata; poticati ih na sudjelovanje u nacionalnim i europskim radionicama i usavršavanjima kao i u online tečajevima ili webinarima, između ostalog".