Predstavljanje putopisne knjige Hercegovačkim krajolicima – od Rame do Huma

knjiga, matej škarica, Aluminij Mostar, Galerija Aluminij, matej škarica, aluminij, Aluminij Mostar, Galerija Aluminij
Ovo živopisno djelo, za koje autor kaže kako nas poziva na ponovno putovanje Humskom zemljom, u podnaslovu ističe kako je riječ o zbirci putopisa i osvrta po Herceg-Bosni, a objavljeno je u nakladi Ramske zajednice Zagreb. O knjizi će, u četvrtak, 26. travnja, s početkom u 19 sati, govoriti ocjenjivači dr. sc. Antun Lučić i mr. sc. Josip Milić, a ljubiteljima pitke pisane riječ obratit će se i pisac.

- Putopisi sabrani između ovih korica nastajali su u razdoblju duljemu od sedam godina, a svaku postaju gotovo u stopu prati i moj slikarski rad, odnosno jedna skladna galerija krajolika, u tehnici ulja na platnu. Tim više je ova knjiga zahtjevnija jer je svojevrsni književni oblik izrastao iz izložbi mojih slika, održanih u Mostaru, Zagrebu, Požegi i Zadru, te su moje slike pratiteljicama mojega pisanja koje izvrsno upotpunjuju ukupan spisateljski doživljaj - ističe Škarica koji spretno i spisateljski podrobno hodi zemljopisnim prostorima Rame, neretvanskoga kraja, Mostara, zapadne i sjeverne Hercegovine, dotičući u svojim hodopisima i vrbaski kraja, Uskoplje, Bugojno, Jajce...

Dok Lučić o Hercegovačkim krajolicima zaključuje kako stvarni prizori, kao u hispanoameričkomu magijskom realizmu, poprimaju nestvarnost pa i svojstva fascinacije, Milić pak zamjećuje kako Škarica istinski ljubi svoju rodnu grudu i, kao ramski Mostarac sa zagrebačkom adresom, razmišlja o nečemu o čemu mi, koji smo stalno ovdje, nemamo vremena razmišljati.

- Nebitno jesu li mikrolokacije hercegovačkih i bosanskih gradova, sela, planina i pašnjaka koje golicaju autorovu znatiželju i otvaraju mu vrata iznimnomu nadahnuću, manje ili više poznate čitatelju, on nam svejedno uspijeva ponuditi neke nove priče, zgode i pripovijesti, baveći se kulturom, poviješću, imenskim korijenima, čak i geološkim posebnostima ovoga podneblja - komentirao je direktor Aluminijevih korporativnih komunikacija Darko Juka.

Inače, Matej je Škarica rođen 1981. u Mostaru, u kojemu je 2005. diplomirao novinarstvo, a 2010. magistrirao komunikologiju na poslijediplomskomu znanstvenom studiju Informacijskih i komunikacijskih znanosti Sveučilišta u Mostaru. Slikarstvom se, samouko, bavi još od svršetka gimnazije, a piše pjesme, eseje, osvrte i putopise. Osim ove putopisne zbirke, autorom je još dvaju knjiga: Treće stanje Duha (2006.) i Propaganda kroz europsku povijest (2012.). Bavi se istraživanjem kulturno-povijesnoga naslijeđa i identiteta Hrvata BiH, s naglaskom na ramsko-neretvansko podneblje, otkuda vuče obiteljske korijene. Živi i radi u Zagrebu.