Prazna kutija za radar na gradskoj magistrali

Mostar, radar, radar, policija, radar, Mostar, radarska kontrola
Prema informacijama iz Gradske uprave Mostara, uređaj koji “lovi” automobile prilikom premašivanja dopuštene brzine nekoliko mjeseci je izvan funkcije. Tako su tijela nadležna za promet u ovom gradu za to vrijeme čistim blefom regulirala sigurnost na jednoj od najopasnijih prometnica u čitavoj Hercegovini.

Novi radar


Srećko Bošnjak, glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije, kazao nam je da je stari radar prestao funkcionirati iz razloga što nije bio servisiran. Dok su iz županijskog Ministarstva prometa i veza odbacili nadležnost za održavanje ovog uređaja, mostarske vlasti su kao razlog za zapostavljanje prometnog radara na novoj gradskoj magistrali navele nedostatak financijskih sredstava zbog kašnjenja usvajanja proračuna.
Međutim, kako doznajemo iz Službe za komunalne poslove Gradske uprave Mostara, nakon što je proračun napokon bio usvojen, sredstva su bila osigurana. Postupak nabavke novog radara sada je završen. Grad Mostar je već u posjedu novog radara za koji je izdvojeno čak 100.000 maraka. Njegovo montiranje na novu gradsku magistralu trebalo bi se provesti ovih dana.  
- Kutija za radar, iako prazna, ostavljena je na svom mjestu zbog nesavjesnih vozača. Novi uređaj bit će postavljen vrlo brzo, samo je pitanje dana, rečeno nam je iz Službe za komunalne poslove Gradske uprave Mostara. No, kako nam je kazao Srećko Bošnjak, županijsko Ministarstvo unutarnjih poslova još uvijek nije dobilo nikakav novi prometni radar.
- Kada dobijemo uređaj na upravljanje i održavanje, moći ćemo o njemu govoriti. Zasad nismo dobili ništa, kazao je Bošnjak.

Kockarski odnos


Sudeći po najavama iz Gradske uprave, u kutiji za radar na prometnici na kojoj su otišli mnogi životi ovih dana bi se trebala naći “prava star”. Iako je ideja da se javnosti ne obznani kvar prometnog radara, s ciljem da se vozači ne bi previše opustili te brzali koliko im je volja, u potpunosti razumljiva, u čitavoj ovoj priči postoji jedna druga dimenzija koja je jednako toliko nerazumljiva i neopravdana. Neshvatljiva je činjenica da su nadležna tijela bila spremna jedno iznimno dugo razdoblje doslovno se kockati, odnosno igrati se sigurnosti na prometnici koja ima jednu iznimno crnu povijest. Iako će novi prometni radar biti postavljen možda već danas, ostaje velika briga da nadležni još uvijek ne shvaćaju novu gradsku magistralu onoliko ozbiljno koliko bi trebali.

Piše: Marin Vučina/dnevni list