Pravni fakultet iznjedrio 63 diplomanta i jednog magistra

promocija, Sveučilište Mostar, diplome, studenti, fakultet, Mostar, fakultet, plaće, bolonja, bolonjski sustav, državna služba, diplome
Pred roditeljima, prijateljima te brojnim uzvanicima s mostarskog Sveučilišta, diplomanti su uzeli diplome koje su zaslužili kroz protekle godine, te su tako zaokružili iznimno važan dio svoga života, koji će zasigurno diktirati njihovu budućnost.

Veliko olakšanje


Osim toga što su bili radosni zbog velikog postignuća, diplomanti su kazali kako prije svega osjećaju olakšanje, nestanak pritiska koji ih je sve ove godine motivirao da ne posustaju. Dragana Korda iz Metkovića, diplomirana pravnica, kaže kako je fakultet bio jako težak. Bilo je jako puno odricanja i puno se moralo učiti, govori ona, ali sve se može kada se hoće.
- Drago mi je da je završilo. Pao mi je kamen sa srca. Sada ću pokušati steći pripravnički staž. Poslije toga ću tražiti posao. Nadam se da ću naći posao u Metkoviću. Ako ne tamo, onda u Mostaru ili bilo gdje bliže. Svejedno je, samo da je naći posao, kazala je Dragana u žurbi na proslavu sa svojom obitelji i prijateljima. Slično je kazao i Damir Jurica iz Mostara, diplomirani pravnik, koji se također nada pronalasku posla u struci u svome gradu.
- Konačno sam došao do cilja koji sam si davno zacrtao. Sada više ne osjećam nikakav pritisak, kojeg je posljednjih godina bilo dosta. Ja sam studirao uz rad, pa mi je to malo otežavalo situaciju. Sada mi slijedi traženje posla u struci. Borba je za svako radno mjesto. Vidjet ću kako ću to riješiti. Optimističan sam i mislim da ću se uspjeti zaposliti u Mostaru, kazao je Damir.

Optimističnost


Ante Dragutin-Kaurin iz Jajca, koji je jučer promoviran u pravnika, kaže kako mu uopće nije bilo teško studirati.
- Tko god hoće, može ovo postići. Danas se osjećam jako sretno, ali više zbog svojih roditelja nego zbog sebe. Pokušat ću pronaći neki posao. Ali, neću ga tražiti doma, nego negdje vani gdje ima puno više perspektive za mlade ljude, kazao je Dragutin.
Optimističnost po pitanju uspješnog zapošljavanja za vrijeme svečane promocije, njima i svim ostalim diplomantima, ulio je Ljubomir Zovko, dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, kazavši kako su BiH potrebni upravo kadrovi kakvi su oni.
- BiH će trebati pravne eksperte jer ova zemlja ide, kako to političari vole kazati, k euroatlantskim integracijama. U tom smislu i mi smo prilagodili naše nastavne planove i programe, istaknuo je Zovko.

Piše: Marin Vučin/dnevni list