Povišenje cijene struje dovest će do gašenja proizvodnje Aluminija i do otpuštanja djelatnika

...leđa Aluminija d.d. Mostar, jutros smo prema nizu bitnih institucija u FBiH istupili s oštrim apelom i preciznim zahtjevom kojega potpisuje direktor Ivo Bradvica, navodeći što bi za Aluminij značila provedba odluke o povišenju cijene struje.

Dopis je upućen ministru energetike, rudarstva i industrije u Vladi FBiH, predsjedniku Vlade FBiH, predsjedniku Federacije FBiH, direktorima EP BiH i EP HZ HB, predsjedniku Ferka te Usaidu u BiH, a ovim ga putom prenosimo u cijelosti, na pozornost cjelokupnoj javnosti:

Poštovani, kao što Vam je poznato, Aluminij d.d. Mostar je prošlu godinu završio pozitivno. To prije svega zahvaljujući činjenici da smo, pored niza drugih aktivnosti, uspjeli prodati hidrat, koji je bio zarobljen u autoklavama bivše TGM punih 18 godina, kao i željezo od stare TGM. Inače, bez toga, a uz cijene metala i ulaznih sirovina u 2011. godini, mi bismo zasigurno bili značajnim gubitašem.

Upravo zbog toga, u 2012. smo godinu ušli s planiranim gubitkom u poslovanju. Dakle, s cijenama ulaznih sirovina iz 2011. godine mi smo u ovoj godini siguran gubitaš.

Slijedom toga, smatramo kako Vama nije potrebno objašnjavati što bi značilo za Aluminij d.d. Mostar u ovomu trenutku povišenje cijene struje, makar i za jedan euro po MWh, jer je potpuno jasno kako bi to najjednostavnije značilo ključ u bravu. Ako je to uistinu nekomu cilj, onda aferim, na ovaj način će najučinkovitije pokopati najvećega izvoznika u ovoj državi i prekinuti uplatu doprinosa, poreznih i drugih davanja, koje je Aluminij dosad redovito i na vrijeme uplaćivao i time punio državne proračune.

Mi u Aluminiju, svjesni ove činjenice, na vrijeme upozoravano kako ćemo ovih dana zatražiti da našim opskrbljivačem bude Elektroprivreda BiH i da dobivamo struju prema istoj cijeni kao i Mittal Steel Zenica, pa Vas u tomu smjeru molimo, nađite razumijevanje za naše zahtjeve i ovo ispravno shvatite. Ukoliko, pak, ne naiđemo kod Vas na očekivano razumijevanje, iz ovih ili iz onih razloga, upozoravamo kako ćemo biti prinuđeni u početku isključiti 50% naših ćelija odnosno smanjiti proizvodnju za 50%, a samim time i otpustiti 50% djelatnika na ulicu, a u drugoj etapi, najvjerojatnije, ugasiti cjelokupnu proizvodnju.

Smatramo kako se država konačno mora odrediti spram proizvodnje Aluminija pa ako stvarno ima ovakovo stajalište, onda ga zaista i treba ugasiti, naravno planski, pa da umjesto najvećega izvoznika i proizvođača najčišćega i najkvalitetnijeg metala na svijetu, ulicu i pločnike ugleda još 40 tisuća ljudi (zajedno s prerađivačima koji su naslonjeni na proizvodnju Aluminija).

Prema našemu mišljenju, žalosno je što Vi prihvaćate tezu nekih debila da sve troškove prebacujete na leđa gospodarstva, umjesto da nastojite, kao ostali sav normalan svijet, rasteretiti gospodarstvo, s ciljem povećanja razvitka, a naročito izvoza.

Želim da ovaj dopis shvatite krajnje ozbiljno, jer mi nemamo više što poduzeti, s obzirom na to da smo sve poduzeli što je u našoj moći, dok nam Vi, s jedne strane, ne dopuštate dovršenje privatizacije, u kojemu slučaju bismo sami iznašli rješenje i za ovakovo stanje, a s druge strane dirigirate cijenu struje evo na ovakov način, a sve kako bi se uništilo aluminijsku proizvodnju. Isto tako, želim da podijelimo i odgovornost za budući loš scenarij za najvećega izvoznika u ovoj državi, i to sukladno postotku udjela u tomu scenariju.

Ukoliko ovaj dopis mjestimično nije strukturalno najprofesionalniji, to Vas molim da me ispričate i da to tumačite kao krajnje realno sagledavanje onoga što će sasvim izvjesno uslijediti, ukoliko se nešto ne poduzme već sada, na samomu početku.