Potrebno još vremena da se sredi 'Mo parking'

...ni u kojem slučaju ne stavlja po strani, niti je se zaobilazi, nego da je potrebno još malo vremena da se ista uradi i pripremi kvalitetno.

Glasnogovornik Vijeća Mustafa Alendar je kazao kako je službeni stav Vijeća da se odluka o parkiranju kao i usvajanje regulacijskih planova Centar 2 - Sjeverni logor i dugih bitnih odluka za grad ne stavljaju po strani samo zato što iduća sjednica Vijeća dnevnim redom ne sadrži navedene odluke.


- Odluke koje su predviđene za sjednicu u četvrtak jednostavno su morale doći na dnevni red.
A da bi kvalitetno pripremili odluke koje će dovršiti formiranje JP 'Mostar parking' te još neke ključne odluke za grad, potrebno je još malo vremena. Ipak se želi dobiti na kvaliteti, nego da sada donosimo rješenja koja bi poslije morali mijenjati.

Najlakše je oformiti poduzeće, vijećnici podignu ruku i to je to. Cijela rasprava o ovoj temi je pokazala koliko ima nedoumica u vezi s naplatom parkiranja u gradu, visinom naknada, brojem samih parkirališnih mjesta.


Svi ti tehnički detalji će se kasnije predočiti u život i moramo to kvalitetno odraditi, kazao je Alendar.


Pojasnio je kako je uvođenje ovakvog novog načina života s automobilom u gradu svakako jedan izazov i za Vijeće i za sve građane i sigurno je da će u početku biti teško.

- Kako bismo imali što manje prepreka, potrebno nam je još malo vremena, kako bismo prikupili što više mišljenja, što više 'pameti'. Komisije i radna tijela Vijeća stalno zasjedaju, vijećnici stalno šalju amandmane, čekaju se i dodatna mišljenja od izvršne vlasti i Ureda gradonačelnika, kao i od JP 'Mostar-parking', kazao je Alendar.


Ranije je bilo govora kako su gradski vijećnici postigli dogovor o naplati parkiranja, a to je da se i u početku krene samo s naplatom uličnog parkiranja, a da se postupno uvode i ostale kategorije odluke, odnosno naplata izvanuličnog parkiranja i naplata parkiranja stanarima ispred zgrade u kojoj žive.

- I to je jedan od prijedloga, jer prvobitna odluka je predviđala da se ide odjednom sa svime, pa se kroz rasprave koje su bile opširne i kvalitetne ispostavilo da bi možda bilo pametnije za sve nas da se ide postupno, prvo s uličnom naplato, a zatim ostalo. No stručnjaci iz Zagrebparkinga, koji su nam i uradili ovu studiju, na taj su prijedlog kazali 'ne' jer bi se time stvorila još veća konfuzija, tako da treba tu još dosta stvari uraditi, no sigurno je da će odluka na dnevni red doći brzo, kazao je Alendar.

Na upit hoće li se zakasniti s odlukom, budući da se regulacija mirujućeg prometa u gradu financira sredstvima Svjetske banke koja su operativna do kraja ovog mjeseca, Alendar je kazao kako će se stići te kako isto nije upitno.

- Mi smo u više prilika dosad pokazali da nekim političko-tehničkim kompromisima znamo odgovoriti na izazove Svjetske banke koja stavlja pred nas rokove, no uvijek nekako stignemo, tako da mislim da ni ovaj put neće biti problema, kazao je Alendar.

Sjednica Vijeća zakazana je za četvrtak, a dnevnim redom je predviđena verifikacija mandata vijećnika u Gradskom vijeću, odluka o kriterijima i postupku raspodjele sredstava granta namijenjenog za projekte mladih, odluka o načinu i kriterijima za stipendiranje studenata,
odluka o osnivanju "Gradske ljekarne - Apoteke" Mostar, odluka o dopuni djelatnosti Ustanove Centar za kulturu Mostar te brojni imovinsko-pravni predmeti.

(Dnevni list)